Hageni Vadrózsa Egyesület

Pálffy Zsófia (2023)
Pálffy Zsófia (2023)

Elnök: Münnich-Ákontz Ildikó

Alelnökök: Hajzer József, pénztáros Kozma Móni

Honlap: https://vadrozsa.de/ 

A németországi Hagenben működő Vadrózsa Néptáncegyüttes 1982-ben kezdte el munkáját, és azóta is a magyar kultúra és népi hagyományok megtartására, továbbvitelére törekszik. A katolikus magyar közösség gyermekeiből verbuválódott csoport eleinte egyházi ünnepek alkalmával, később világi rendezvényeken is fellépett, így műsoruk egyre sokoldalúbbá vált.

A felnőtt csoport 1987-ben azért alakult, hogy a gelsenkircheni Parkstadionban, a II. János Pál pápa által tartott nemzetközi mise előtt tartott műsorban föllépjen. A fiatalok nagy része Németországban született, az idősebb csoporttagok pedig Magyarországról, vagy Erdély és a Vajdaság magyarlakta területeiről jöttek Hagenbe.

Az Észak - Rajna - Vesztfália tartományban egyedülálló együttesnek jelenleg tizenhét aktív tagja van, fellépéseik más országrészekre és a szomszédos országokra is kiterjednek. Műsorukban a különféle magyar tájegységek táncait, dalait megfelelő népviseletben mutatják be. Elsősorban magyar közösségi rendezvényeken, városok jubileumi ünnepségein, Folklór Fesztiválokon, és Nemzetközi Találkozókon lépnek föl, de többször képviselték már Magyarországot nagyszabású európai rendezvényeken is.

Az együttes célja a magyar hagyományok ápolása, továbbadása és terjesztése, valamint a népek közötti megértés elősegítése. Fontos továbbá a sokfelől a környékre érkezett magyarok megkeresése, befogadása és lehetőség szerinti támogatása. Ez irányú, sok évtizedes munkásságáért a csoport vezetője, Münnich-Ákontz Ildikó rangos kitüntetésben részesült.

A fenti célok megvalósításában nagy segítséget nyújtanak a Kőrösi Csoma Sándor Program révén Hagenbe érkező anyaországi fiatalok, akik tudásukkal, lelkes hozzáállásukkal gazdagítják a tánccsoportot, a környékbeli magyarokat, és a magyarságot megőrző munkának új lendületet adnak.

Rendszeres programok: 

Néptánc oktatás felnőtteknek/ Vadrózsa táncpróbák A Vadrózsa Néptáncegyüttes próbái minden héten szerdán és vasárnap.

Hétvégi Gyermekfoglalkozás énekes, népi játékos, barkácsolós gyermekfoglalkozás két korosztályban, 0-3 és 3-7 éves korig havonta egyszer, szombati vagy vasárnapi napon.

Néptáncoktatás gyerekeknek és tiniknek korcsoportok szerint: 4-6 éveseknek és 6 éven felülieknek.

Dalkör Felnőtteknek a magyar dalkincs felelevenítése, kiegészítése, hangszerkísérettel havonta egyszer, mindenkinek, aki szeret énekelni, korhatár nélkül. 

Magyar nyelvű szentmise minden hónap első vasárnapján 11 órakor a hageni Szt. Josef Templomban. Lelkipásztor: Simon Péter plébános (Magyar Katolikus Misszió)

Alkalmi események: Anyáknapja és Adventi-Mikulás ünnepségek, vendégelőadások (népi hagyományok, koncertek, színházi és irodalmi estek), közös kirándulások, táncházak, tánctanfolyamok, évente megrendezésre kerülő Hageni Magyar Őszi Bál, lacikonyhás találozók.