Berlini Fonó

Kecskés Gergő (2022)
Kecskés Gergő (2022)
Kecskés-Bába Hajnalka (2022)
Kecskés-Bába Hajnalka (2022)
Tollár Ivett (2023)
Tollár Ivett (2023)

Berlinben 2009 óta létezik magyar néptáncmozgalom, amely az évek során egyre aktívabb, rendszeresen találkozó és táncoló csapattá formálódott, majd  2019-ben Berlini Fonó néven vált bejegyzett egyesületté. Az alapító tagok kilencen voltak, mára már közel 20 fő jár a heti táncpróbákra. Vannak, akik már az alapítás óta tagjai a csoportnak, de folyamatosan csatlakoznak hozzájuk új néptánckedvelők. A Berlini Fonó néptáncegyüttes célja, hogy minél több táncot megismerjenek, tanuljanak a magyar tánckultúráról és ezt terjesszék a berlini közösségben. Az egyesület életében minden évben kiemelt esemény a Stuttgartban rendezett Nyugat-Európai Magyar Táncháztalálkozó, ahol sok másik Németországból, Ausztriából és Svájcból érkező magyar néptáncegyüttes mellett lépnek színpadra. Az évek során már számos táncot elsajátítottak, így a tyukodit, moldvait, magyarszentbenedekit, magyarszovátit, feketelakit és nyárádmagyarósit, amelyekből koreográfiákat is készítettek. Legalább évente szerveznek táncházat, népzenei koncerteket és intenzív tánchétvégéket, illetve szívesen tesznek eleget fellépési felkéréseknek. Nagy öröm számukra, hogy a tánccsoport tanára 2023 decembere óta Szabó Zsombor, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa.

Növekedésük, aktivitásuk jele, hogy 2023 novemberében megalakult a Berlini Kis Fonó gyerektánccsoport a 6 - 10 éves korosztály számára. Tíz lelkes gyerek kezdett el hetente megismerkedni a dél-alföldi és a moldvai táncokkal, népi játékokkal.

A Berlini Fonó néptáncegyüttes támogatói, működését lehetővé tevő intézmények, programok a következők: a Collegium Hungaricum Berlin, a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.