Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége

Dr. Ferenc Viktória (2016)
Dr. Ferenc Viktória (2016)
Heka Dária Zsuzsanna (2016, 2017, 2019)
Heka Dária Zsuzsanna (2016, 2017, 2019)
Dr. Tari Adrienn (2018, 2019)
Dr. Tari Adrienn (2018, 2019)

Az AMISZ gyökerét az évtizedekkel korábban, 1950-ben alapított Argentínai Magyar Egyesületközi Tanácsban kell keresni. Ez az intézmény aktívan képviselte a hivatalos fórumon a magyar közösséget, és igyekezett a különféle egyesületek tevékenységét illetve a rendezvények időpontjait összehangolni.

Az 1970-es és 80-as évek együttműködési nehézségei után a szervezetet 1993-ban újjászervezték. Az AMISZ alapító közgyűlésen többek között a következő intézmények vettek részt: Magyar Református Egyház, EMESE, Argentínai Magyar Katolikusok Egyesülete, Magyar Segélyegylet, Hungária, Valentin Alsina-i Magyar Dalkör és Szent István Kör. A magyarországi rendszerváltás után szorosabb együttműködés alakult ki a nagykövetséggel is, és Major László nagykövet az elejétől kezdve lelkesen támogatta az AMISZ megalakulását és szervezését. A Szövetség első elnöke Dr. Kesserű István volt, jelenlegi elnöke: Puricelliné Szabó Éva. A Szövetségnek ma tizennégy rendes és három támogató tagja van, ezen kívül hozzá tartozik még három egyéb szervezet és négy vidéki intézmény és egyesület is. 

A Szövetség kimagasló eredményeként könyvelhető el, hogy 2004 óta Buenos Aires egyik terén az egyetlen latin-amerikai Székely-kapu került felállításra, amit Erdélyből adományoztak. Ezt az ország egységes jelképeként 2005 óta Szent István mellszobra egészíti ki.

A Szövetség az alapszabályban rögzített céljának eleget téve sikeresen képviseli a magyar közösséget az országos és városi hatóságoknál. Évente részt vesz a hivatalos “Bevándoroltak” megemlékezésen, és 2010-ben képviselői jelen voltak az ún. “Bicentenario” ünnepségeken is.