Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége

Dr. Ferenc Viktória (2016)
Dr. Ferenc Viktória (2016)
Dr. Tari Adrienn (2018, 2019)
Dr. Tari Adrienn (2018, 2019)
Vágási-Kovács Anna (2020)
Vágási-Kovács Anna (2020)
Wack Krisztina Mária (2024)
Wack Krisztina Mária (2024)

Az AMISZ gyökerét az évtizedekkel korábban, 1950-ben alapított Argentínai Magyar Egyesületközi Tanácsban kell keresni. Ez az intézmény aktívan képviselte a hivatalos fórumon a magyar közösséget, és igyekezett a különféle egyesületek tevékenységét illetve a rendezvények időpontjait összehangolni.

Az AMISZ gyökerét az évtizedekkel előbb alapított Argentínai Magyar Egyesületközi Tanácsban kell keresni. Kezdete az 1950. március 15-i megemlékezésre vezethető vissza, amikor Mons. Luttor felvetette megalapításának szükségességét, amit az év folyamán sikerült is megvalósítani. Ennek az intézménynek kettős célja volt, egyrészt a magyar közösség egységes képviselete, másrészt az egyesületek tevékenységének koordinálása. Az egyesület 1993-ban alakult át a mai AMISZ-vá. A magyarországi rendszerváltás lehetővé tette az anyaország és az argentínai magyar intézmények közötti szorosabb kapcsolat kialakítását, így a struktúráját is átalakították. Legnehezebb feladata az ún. “eseménynaptár” összeállítása, hogy a különböző rendezvények ne essenek egy időbe.

Az egyesület egyik kiemelkedő eredménye két magyar emlékmű felállítása Buenos Airesben. Az egyik az 1956-ban a német temetőben felavatott Hősök Fala, ahol a magyar közösség azóta is minden évben megemlékezik a hőseiről, a másik pedig a főváros egyik parkjának "Plaza Hungría", azaz Magyarország tér elnevezése, ahol Latin-Amerika egyetlen, Erdély által adományozott székely kapuja áll. Ezt egészíti ki Szent István mellszobra.

A fővárosban 9 egyesület van, amelyek rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. Erős az együttműködés közöttük, különösen a Magyar Ház, a Club Hungária, működik mindannyiuk központjaként. Számos rendezvényt tartanak ott, amelyeket gyakran az egyesületek saját forrásaiból finanszíroznak. Sok ilyen rendezvény azonban a magyar állam támogatásával, pályázati úton valósul meg.

A magyar iskola, a cserkészcsapat és a néptánccsoport az egyik legnagyobb egyesületet alkotja, és szorosan együttműködnek egymással. A három csoport felváltva látogatja az 1922-ben alapított idősek otthonát, amely azóta magyar gyökerekkel nem rendelkezők számára is segítséget nyújt.

Az AMISZ tavaly novemberében tartotta meg első találkozóját, amelyen minden tagszervezet képviseltette magát. Terv szerint minden évben egy vidéki egyesület székhelyén tartanak hasonló rendezvényeket, ezzel erősítve az együttműködést és a jó kapcsolatot.

AMISZ tagok:

Buenos Airesben

·         Argentínai Katolikus Magyarok Szövetsége – Mindszentynum

·         Argentínai Kodály Egyesület

·         Argentínai Magyar Evangéliumi Keresztyén Református Egyház

·         Ars Hungarica Kultúra és Zeneterjesztő Polgári Egyesület

·         Emese Kultúregyesület – Cserkészet, Regős Néptáncegyüttes, Zrínyi kör

·         Hungária, Magyar Egyesület Argentínában

·         „Krisztus Keresztje“ Magyar Evangélikus Gyülekezet

·         Magyar Segélyegylet – Szent István Idősek Otthona

·         Szent István Kör – Szent László iskola

Vidéken

·         Cnel. Du Graty Magyarok Egyesülete (Chaco)

·         Cordobai Magyar Kör

·         Magyarok Baráti Köre (Mendoza)

·         Magyarország Mendozában Egyesület

·         Misionesi Magyar Leszármazottak Polgári Egyesülete

·         Villa Angelai Magyar Egyesület (Chaco)

 Új tag február közepe óta:

·         Barilochei Magyarok