Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat/American Hungarian Library

Horváth Réka (2016)
Horváth Réka (2016)
Eszes Judit Emília (2018)
Eszes Judit Emília (2018)

Az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat (American Hungarian Library) egy non-profit tagsági szervezet, melynek székhelye New York, helyileg a Magyar Házban, a város régi, hagyományosan magyar lakta negyedében található. A New York-i Magyar Könyvtár a környék közösségének kiemelkedő központja. Számos író-olvasó találkozót, könyvbemutatót, tudományos előadást, színvonalas filmbemutatót, koncertet és egyéb kulturális rendezvényt szervez.

A Társulatot 1955-ben a magyar emigráció nagyra becsült és lelkes vezetői alapították. Eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy a magyar kultúrának a szabad világban otthona legyen, felkeltse az érdeklődést a magyar művészetek, a történelem és a tudomány iránt, és rávilágítson ezen ismeretek és az Egyesült Államok kapcsolatára.

A könyvtár 2014 tavasza óta a Columbia Egyetem Kelet-Közép-Európai Központjával karöltve közös programokat is szervez. Egy nyolc-hetes fesztivál keretében az elmúlt 40 év magyar klasszikusaiból kilenc film került bemutatásra. A programokat a két intézmény felváltva, angol nyelven, illetve a filmeket angol felirattal ellátva bonyolította le, ezzel is elősegítve a magyarul nem vagy csak kismértékben beszélők bevonását. A könyvtár különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy helyszínt biztosítson minden magyarul nem beszélő, de a kultúra iránt érdeklődő számára. A felmerült igények kielégítésére anyanyelvi tanárok bevonásával, évente kétszer nyolc-hetes magyar nyelvtanfolyamot szervez.

A több mint hatezer kötetből álló gyűjteményt egy szakmai könyvtáros kezeli. A gyűjtemény folyamatosan bővül, és a klasszikus magyar irodalmi művek, a történelmi és egyéb szakkönyvek mellett az aktuális bestsellerek, a magyar-amerikai szerzők angol nyelvű munkái, és egyéb, magyar vonatkozású, angol nyelvű könyvek is megtalálhatók.  

A könyvtár honlapja: www.americanhungarianlibrary.org