Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat

Horváth Réka (2016)
Horváth Réka (2016)
Eszes Judit Emília (2018)
Eszes Judit Emília (2018)
Oláh Olivia (2018, 2019)
Oláh Olivia (2018, 2019)
Géczy Dávid (2022)
Géczy Dávid (2022)
Indri Dániel Janisz (2023)
Indri Dániel Janisz (2023)

Az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat (American Hungarian Library) egy non-profit tagsági szervezet, melynek székhelye New York, helyileg a Magyar Házban, a város régi, hagyományosan magyar lakta negyedében található. A New York-i Magyar Könyvtár a környék közösségének kiemelkedő központja. Számos író-olvasó találkozót, könyvbemutatót, tudományos előadást, színvonalas filmbemutatót, koncertet és egyéb kulturális rendezvényt szervez.

A Társulatot 1955-ben a magyar emigráció nagyra becsült és lelkes vezetői alapították. Eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy a magyar kultúrának a szabad világban otthona legyen, felkeltse az érdeklődést a magyar művészetek, a történelem és a tudomány iránt, és rávilágítson ezen ismeretek és az Egyesült Államok kapcsolatára.

A könyvtár 2014 tavasza óta a Columbia Egyetem Kelet-Közép-Európai Központjával karöltve közös programokat is szervez. Egy nyolc-hetes fesztivál keretében az elmúlt 40 év magyar klasszikusaiból kilenc film került bemutatásra. A programokat a két intézmény felváltva, angol nyelven, illetve a filmeket angol felirattal ellátva bonyolította le, ezzel is elősegítve a magyarul nem vagy csak kismértékben beszélők bevonását. A könyvtár különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy helyszínt biztosítson minden magyarul nem beszélő, de a kultúra iránt érdeklődő számára. A felmerült igények kielégítésére anyanyelvi tanárok bevonásával, évente kétszer nyolc-hetes magyar nyelvtanfolyamot szervez.

A több mint hatezer kötetből álló gyűjteményt egy szakmai könyvtáros kezeli. A gyűjtemény folyamatosan bővül, és a klasszikus magyar irodalmi művek, a történelmi és egyéb szakkönyvek mellett az aktuális bestsellerek, a magyar-amerikai szerzők angol nyelvű munkái, és egyéb, magyar vonatkozású, angol nyelvű könyvek is megtalálhatók.  

A könyvtár honlapja: www.americanhungarianlibrary.org