1956 Október 23-ra emlékeztek a londoni magyar szervezetek

A londoni magyar szervezetek közös szervezésben emlékeztek meg az '56-os hősökről

/ Bihari Ágnes Klára /
bihari.agnes.klara2024 képe

A londoni magyar közösségek 2024. október 20-án 14:00 órakor közösen emlékeztek meg az '56-os hősökről. A programot  Verbászi Beáta Radnóti díjas előadóművész, egyesületi elnök irányítása alatt az Angliai Magyar Versmondók Egyesülete szervezte meg. A rendezvény a londoni Szent István Házban valósult meg Magyarország Londoni Nagykövetsége, az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME), a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) és az Angliai Magyar Versmondók Egyesülete képviselőinek, a meghívott '56-os hősöknek, kettő Körösi Csoma Sándor program ösztöndíjasnak és számos érdeklődő vendégnek a részvételével.

A rendkívül színvonalas verses-énekes megemlékezést Csicsó István atya miséje nyitotta meg, amelyhez kapcsolódóan Bulátkó Irén Lilla, KCSP ösztöndíjas, egy Márai Sándor verset adott elő.

Az Istentiszteletet követően szünet következett, majd a hősökre emlékezés változatos és emberközeli programjának lehettünk fül és szemtanúi. Az egyes programelemek az alábbi sorrendben következtek:

- Verbászi Beáta, az Angliai Magyar Versmondók Egyesülete elnökének köszöntő beszéde hangzott el

- Dr. Kumin Ferenc Magyarország Londoni nagykövetének beszéde következett

- Norton Éva MAOSZ elnök történelmi beszámolóját az 1956-os eseményekről Korpos Attila tolmácsolta

- Az Angliai Magyar Versmondók Egyesületének vendégprodukciója:

  • Antalóczy Orsolya, Angliai József Attila-díjas versmondó előadta Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét
  • Verbászi Beáta, Radnóti-díjas előadóművész elmondta Fehér Ferenc: Egyazon ég alatt című kötetének bevezető sorait
  • Korpos Attila elénekelte Kányádi Sándor: Felemás őszi ének című megzenésített versét gitárkísérettel
  • Verbászi Beáta elénekelte Koncz Zsuzsa: Ha én rózsa volnék című dalát gitárkísérettel, melyet a közönség is az előadó művésszel együtt énekelt

- Király Attila beszéde következett, amelyben ismertette A Kegyelem Hadművelet című dokumentumfilmet

- A Kegyelem Hadművelet című dokumentumfilm vetítése zárta az ünnepi programot.

A program alatt több alkalommal is megemlítésre került Potápi Árpád János neve és az összmagyarságért végzett évtizedes munkássága, valamint az ünnep hetében tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála.

Minden '56-os hős, és Potápi Árpád János nyudogjon békében!

 

 

 

Az '56-os megemlékezés tortájaAntalóczy Orsolya Márai verset mondBulátkó I. Lilla KCSP ösztöndíjas verset mondAz '56-os megemlékezés résztvevőinek csoportképeDr. Kumin Ferenc Londoni Magyar Nagykövet ünnepi beszédeKirály Attila ismerteti A Kegyelem Hadművelet című '56-os dokumentum filmetKorpos Attila énekli Kányádi Sándor: Felemás Őszi ének című megzenésített versét - gitár kísérettelNorton Éva MAOSZ elnök történelmi beszámolója az 1956-os eseményekről - Korpos Attila tolmácsolásábanPotápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálára is megemlékeztek az egybegyűltekRészlet A Kegyelem Hadművelet című dokumentum filmbőlRészlet A Kegyelem Hadművelet című dokumentum filmbőlVerbászi Beáta énekli - a résztvevőkkel közösen - Koncz Zsuzsa: Ha én rózsa volnék című dalát, gitár kísérettelerbászi Beáta, Radnóti-díjas előadóművész elmondja Fehér Ferenc: Egyazon ég alatt című kötetének bevezető soraitVerbászi Beáta a program háziasszonya felkonferálja a programot