Pályázat

Két program egy misszió

 

A Petőfi Sándor Program a szórványban élő magyarság megtartására, a Kőrösi Csoma Sándor Program pedig a diaszpóra támogatására jött létre.

 

Bővebben a Petőfi Sándor Programról

2015-ben a Nemzetpolitikai Államtitkárság új programot indított a Kárpát-medence szórványmagyarságának támogatására. A Petőfi Sándor Program célja, hogy a szórványterületeken fellelhető magyarság identitását megerősítse, illetve segítse a már meglévő külhoni közösségeket.Az ösztöndíjasok munkája nyomán folyamatos a közösségi hálózatok kiépítése és visszafordítható, de legalábbis lassítható a szórványban élő magyarság számarányának csökkenése.

 

Petőfi Sándor Program eredményei

A program 2015-ös indítása óta 308 ösztöndíjas teljesített szolgálatot a szórványmagyarság megmaradásának jegyében. 2015 és 2024 között 9 országban járt 36 PSP ösztöndíjas. A 2023/2024-es programévben összesen 5 ország 34 városában 43 fogadószervezet munkáját segíti 36 PSP ösztöndíjas.

“Emberi művet csak abbahagyni lehet: befejezni: nem”

Fodor Ákos

 

A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR PROGRAMRÓL

A Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2013-ban indított Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) a diaszpórában élő magyarság támogatására irányuló kezdeményezés. A program célja, hogy világszerte megszólítsa a magyar közösségeket, támogassa a fennmaradásukat, segítse közös történelmünk, kultúránk és nyelvünk megőrzését. A KCSP keretén belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság ösztöndíjasokat küld a világ különböző pontjain élő diaszpóra közösségekhez, ahol munkájukkal előremozdítják a magyarságtudat ápolását.

Az ösztöndíjasok feladata jellemzően: hagyományőrző és közösségépítő tevékenységek szervezése, magyar nyelv, történelem és néptánc oktatása, cserkészprogramok rendezése, egyházi életben való közreműködés, illetve egyéb olyan tevékenységek, melyek a helyi közösség megmaradását szolgálják. Az ösztöndíjasokon keresztül a diaszpóra szervezetek és közösségek élő kapcsolatot ápolnak az anyaországgal.

 

A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR PROGRAM EREDMÉNYEI

2013 és 2023 között összesen 710 ösztöndíjas támogatta a diaszpórában élő magyar közösségeket a program keretén belül. 2016 és 2024 között összesen 316 partnerszervezet vett részt a KCSP működésében. A 2023/2024-es programévben összesen 21 ország 111 városában 136 fogadószervezet munkáját segíti 97 KCSP ösztöndíjas.