Magyar istentisztelet - a hétvégi négyesfogat helyszínei: Växjö, Ljungby, Sölvesborg, Jönköping

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. november 12-13-án négy helyszínen volt jelen a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség, ezek: Växjö,Sölvesborg, Ljungby, Jönköping. Molnár-Veress Pál tiszteletes tartja az istentiszteleteket, immár 30 éve. Szerencsésnek tartom magam, hogy jelen lehettem dalaimmal, a magyar kultúrával és találkozhattam a helyi magyar közösségekkel.
Molnár-Veress Pál lelkészFerencz Orsolya ösztöndíjasMolnár-Veress Pál lelkészSzeretet vendéglátás

Hamarosan egy új egyházi évet kezdünk, advent idejével. Elérkezik a várakozás, a remény, a készülődés időszaka. Ilyenkor sokunkban erősebben van jelen az, hogy mélyebben figyeljünk befelé és másokra is. Így volt ez a svédországi magyar közösségekben. Mindenki érzi az ünnep jövetelét. De egy magyar istentisztelet, ahol magyar anyanyelven hallhatják a hívők a prédikációt, talán itt a távoli északon, szintén ünnep. 

  

Nagyon nyitott, kedves közösségekkel találkozhattam, és jó volt látni azt a szeretetteli készülődést, amivel fogadták a tiszteletest és feleségét. A helyi hívők közössége mindig várja ezt a havi egyszeri alkalmat. Az istentiszteletek után – a szeretet-vendéglátás során – mindig helyet kapnak a tartalmas beszélgetések, a jókedv, eszmecserék. Växjöben, Ljungbyban, Jönköpingben az istentisztelet keretén belül magyar népdalfeldogozások és klasszikus dalok hangoztak el. Nekem is óriási élmény volt jelen lenni a dalaimmal, és látni a tekintetekben, hogy a magyar kultúrára szükség van, mely lélekemelő és közösségformáló.