30 éves jubileumát ünnepelte a Petőfi Magyar Egyesület Ljungbyban

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. november 12-én, Ljungbyban, a Petőfi Magyar Egyesület 30 éves születésnapját ünnepelte. Az ünnepi műsort Kupán Botond, az egyesület elnöke nyitotta meg. 1986-ban Tóth Zsuzsa, Gera Katalin és Miklós Miklós valóra váltották – az akkor már szinte 500 főnyi – ljungby-i magyarok álmát és megalapították az egyesületet. Az alapító tagok célja az volt, hogy az itt élő, otthontól elszakadt magyarok őrizzék meg magyarságukat és születendő gyermekek is azok maradhassanak.
Kupán BotondLjungby - Petőfi Magyar EgyesületLjungby - Petőfi Magyar EgyesületLjungby - Petőfi Magyar Egyesület

Kupán Botond köszönetet mondott az eltelt 30 év esztendő vezetőségi tagjainak, egyesületi tagoknak, hiszen komoly munka van mögöttük: tánccsoport, színjátszókör alakult, focicsapatok – a Hargita és a Budavár -, egy nagyszerű kórus, közös majálisok, otthonról meghívott előadók, disznótoros vacsorák, bálok és sok-sok munka, amit legtöbbször kalákában végezett a vezetőség és a tagok. „Nehéz lenne felsorolni mindazoknak a neveit, akik a 30 év alatt szívüket-lelküket, két kezüket beleadták a magyarságért való munkába – olyan sokan voltak és jó néhányuk ma is ott énekel a kórusban, kenyeret süt, besegít a gyerekfoglalkoztatásokban, ott segít, ahol tud. Köszönet nekik!" Az elnökök feladatvállalása nem volt könnyű. Az alapító Miklós Miklós. Őt követte az azóta is jelenlévő Reisa Sándor. A színházat teremtő Boros Félix. A 14 évig elnökösködő Bokor Domokos, aki még a svéd lovakat is megtanította a szüreti muzsika hangjaira járni Ljungby utcáin. Fábián László. Szász Ernő, aki az egyesületi fociért is oly sokat tett és tesz. Szegedi Ildikó, aki áldott állapotban is elvállalta az elnökséget és a mai napig is segítő Szeredai János.

                

Kupán Botond elnök külön megemlékezett egy másik születésnapról: Benczédi Zsuzsanna zenetanárnő által vezetett kórus a 18-ik születésnapját ünnepelte. „Külön hálával köszönjük a tanárnő sokéves helytállását a vasárnapi gyerekfoglalkozásokon, melyet szintén ő vezet."

„Jó néhányan az utóbbi években csatlakoztunk a tagsághoz, vezetőséghez. Újjáélesztettünk sok, régi hagyományt és mindent elkövettünk azért, hogy segítsünk égve tartani a 30 évvel ezelőtt meggyújtott lángot. Ez a láng szüntelenül égett, igaz, hogy néha csak pislogott de újra és újra fel tudott lobbanni. Ne engedjük, hogy kialudjon… vigyázzunk rá, hogy gyermekeink és unokáink is melegedhessenek a fényénél, és hogy azok, akik eltévedtek, legyen hová visszataláljanak. Ezt a kicsi, magyar lángot pedig megőrizni nem csak feladatunk, hanem szent kötelességünk is."

A rendezvénye díszvendége, a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnöke, Bihari Szabolcs is köszöntötte a Petőfi Magyar Egyesületet és köszönetét fejezte ki az áldozatos 30 év munkához.

Az ünnepi beszéd után Benczédi Zsuzsanna kórusa lépett fel, magyar népdalokat énekeltek Imreh Apolka, Imreh Boróka és a tanárnő hangszeres növendékei. A pici gyerekek is bemutatták ügyességüket színpadon, mely nagy sikert aratott. A műsort Ferencz Orsolya és Kovács Gábor, a Kőrösi Program ösztöndíjasai zárták színvonalas operett és táncos műsorukkal.