Winnipegi kiállításmegnyitó

Szent László öröksége

/ Molnár Judit /
molnar.judit képe
A Szent László év alkalmából összeállított történeti kiállítás ma már a kanadai Winnipegben élő magyarok számára is megtekinthető. A kiállítás megnyitójára 2017. november 19-én került sor a Magyar Ház dísztermében, ahol méltatták Szent László király érdemeit és tolmácsolták a jubileumi év üzenetét. Az összegyűltek magyar és angol nyelven tekinthették meg a történeti kiállítás anyagát.
szent_laszlo06.jpgszent_laszlo07.jpgszent_laszlo10.jpg

A Szent László év alkalmából összeállított történeti kiállítás ma már a kanadai Winnipegben élő magyarok számára is megtekinthető. A kiállítás megnyitójára 2017. november 19-én került sor a Magyar Ház dísztermében, ahol méltatták Szent László király érdemeit és tolmácsolták a jubileumi év üzenetét.

Olyan összeállítás jutott el jelen alkalommal a winnipegi magyarokhoz, amely ezekben a hetekben ott van a világ minden kontinensén, városokban és falvakban, olyan közösségekben, ahol kis vagy nagy számban, de élnek magyarok. Ahogy Szent László személyisége összekapcsolta  a közép-európai országok népeit, úgy kapcsolja most össze az ő életét bemutató történeti kiállítás a világ magyarjait. Ebbe a körbe kapcsolódott most be a Winnipegben élő magyar közösség. A megnyitó beszédben elhangzott szavak ezt az összetartozást tudatosították az összegyűltekben, ugyanakkor szó esett a Szent László Év céljáról és jelentőségéről is. A király életét hivatott bemutatni a Hagyaték című sorozat egy része, ebből a kivételes filmből vetítettek részleteket, hogy a képek által megelevenedjen Szent László alakja.

A képsorok megtekintése után a szervezők átadták a teret az összegyűlteknek, hogy ki-ki a maga ritmusában mélyedhessen el a szent király életének történetében. A program zárásaként közös ebédre, majd a kanadai Magyar Kulturális Tanács winnipegi szervezetének éves közgyűlésére került sor. 

A kiállítás anyagát, amely 2018 tavaszáig lesz a winnipegi Magyar Ház dísztermében, magyar és angol nyelven tekinthetik meg az érdeklődök.