Vigyázz a madárra, kis nebuló!

/ Tamás Krisztina /
tamas.krisztina képe
2019. július 12-én a perthi Magyar Házban összegyűltek a magyar gyerekek, hogy kint a szabadban, együtt játszva a környezetvédelemről tanuljanak.
BokorültetésKirakózásBeszélgetés a környezetvédelemrőlA madáretető elhelyezése

Az egy napos Nebuló napközis táborra 4 és 14 éves korú gyermekek érkeztek, több-kevesebb magyar nyelvtudással. A nap egy hangtálas bemutatkozással felvezetett gyerekjóga órával indult, ahol a gyerekek párokban és csoportosan is összedolgoztak. Ezután párokban ún. jégtörő gyakorlatként egymás lábnyomát rajzolták körül, belerajzolva a kedvenc gyümölcseiket, amik közül jó néhányat a tízórai alatt el is fogyasztottak. A rajzokat felragasztottuk egy zsinórra, hogy megismerjék a gyerekek, mindenkinek más méretű a lábnyoma, és a Földön is mindenki hagy maga után egy lábnyomot, ami – a környezetvédelem szempontjából – reméljük, minél kisebb.

Képeken megnéztük együtt, mi lehet a gyerekek helytelen és helyes környezetbarát viselkedése, és párkereséssel a diákok is elmondták, milyen történet kerekedik ki a képeken.

Megnéztünk együtt egy videót a szemétről, kukaszigetről, hulladékgyűjtésről, újrahasznosításról, ezzel a tudással felvértezve, miután műanyag, színes üveg stb. szemétfelelősöket választottunk, elindultunk a közeli parkba szemetet szedni. A gumikesztyűbe bújtatott kis kezek fantáziájukat szabadon engedve a hasznosítható szemétből szemétszobrokat alkottak, megtapasztalva, hogy egy-egy, más által szemétnek ítélt tárgyat valaki még kreatívan képes újrahasznosítani.

Ebédre finom paprikás krumpli készült, volt olyan gyermek, aki számára komoly vonzerő volt ez az étel ahhoz, hogy csatlakozzon a táborhoz. Délután két bokrot is elültettünk a Magyar Ház udvarán, a játszótér mellett, így a gyerekek közösségi munkájukkal aktívan hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Föld légköre – ha kicsikét is, de – tisztábbá, oxigéndúsabbá váljon.

Az uzsonnára készített sütizés utáni utolsó program, ami még belefért a rendelkezésre álló időbe, madáretető-készítés volt, és annak a helyszínen való elhelyezéséről is a gyerekek gondoskodtak.

Reméljük, hogy jó élményekkel telt el a nap a gyerekek számára itt Perthben, és megtapasztalhatták, hogy a környezetet védeni igenis jó szórakozás!

Fotók: Farkas Ágnes és Tamás Krisztina