Rev. Bertalan Imre (1949, New Brunswick, NJ – 2017, Ligonier, PA)

Emlékezés a Bethlen Közösség főigazgatójára

/ Kertész Adrienn /
kertesz.adrienn képe
Magyar alapítású a világ egyik legelismertebb idősek otthona, ami a Ligonier nevű amerikai kisvárosban működik. Tizennyolc évi főigazgatói szolgálata után itt hunyt el augusztus 29-én 67 éves korában Nagytiszteletű Bertalan Imre.
Bertalan Imre lelkész (1949-2017)

Ligonier gyönyörű szép pennsylvaniai kisváros, amely szépségénel jelentősebb a magyarság számára, mert lelki központja az Amerikai Egyesült Államokban élő diaszpórának. Itt végezte szolgálatát Nagytiszteletű Bertalan Imre lelkipásztor 1999-től a Bethlen Közösség nevű idősek otthonának főigazgatójaként, akit az Úr idén augusztus 29-én szólított magához. Gazdag életútját és munkásságát az utóbbi napokban már többen megírták, ezért – elnézést kérve mindezek elhagyásáért  én inkább olyan megemlékezést szeretnék megfogalmazni, ami az itt élők megbecsülését és szeretetét fejezi ki személye iránt.

A Bethlen Közösség nevű idősek otthona nem csupán egy külföldön működő magyar intézmény, hanem az egyik legmagasabb színvonalú idősek otthona az Egyesült Államokban, sőt az egész világon. Az intézmény számtalan kimagasló díjban és elismerésben részesült, amire mi magyarok mindannyian büszkék lehetünk. Megérkezésem után magam is bejártam ezt a szeretetotthont, és azonnal megláttam azt a minőséget és kellemes légkört, ami engem sokkal inkább egy igényesebb szállodára, vagy egy nagyon kellemesen berendezett otthonra emlékeztet, s valóban a szeretet légköre érzékelhető e falak között. Mindennek megvalósulásában Bertalan Imrének vezető szerepe volt. Egyik munkatársa, a helyi közösség lelkipásztora ezt mondta róla: „Egy látnok volt.” ( Nt. Nitch Gábor) Ez alatt azt értette, hogy Bertalan Imre előrelátása, ötletei és a legtöbb ember képességeit meghaladó fejlesztései nélkül nem ott tartana a ligonieri Bethlen Közösség, ahol most van.

A napokban a helyi gimnázium amerikai futballcsapata – aminek nagy támogatója volt – rá emlékezve játszotta egyik meccsét. Sisakjukat Bertalan Imre monogramjával díszítve elsöprő fölénnyel 65:0-ra győzték le az ellenfelet. Ők így fejezték ki emlékezésüket pártfogójukra.

Bertalani Imre nyugdíjba vonulását 4 év múlva tervezte, a Bethlen Közösség megalapulásának 100. évfordulóján. Felesége, öt gyermeke, öt unokája, testvérei, közeli és távolabbi rokonai, ismerősei, munkatársai és az egész ligonieri közösség mindannyian szertettel emlékeznek rá. Életéről és áldásokkal teli, maradandó munkásságáról Ligonierben szeptember 8-án emlékeztünk meg.