Oly távol vagy tőlem, és mégis közel

/ Bartos Krisztina /
bartos.krisztina képe
Szent István ünnepére Queenslandben is megemlékeztünk – háromszor is! Augusztus 20-án a brisbane-i Magyar Házban tartottunk ünnepséget.
Közönség BrisbanebenSzavalunkMinden buli kötelező eleme a vonatozásA műalkotások

Az este a már megszokott módon zajlott. A finom vacsora elmaradhatatlan része az összejöveteleknek, majd ennek végeztével Sipos Ika, mentor helyettesem nyitotta meg köszöntő beszédével a műsort. Ezután következtünk, mi a gyerekekkel, akik elszavaltunk három verset István királyunk emlékére, végül a Tulipán tánccsoport lépett fel. Minden ünnepség elmaradhatatlan része a tombola és a hajnalig tartó táncolás. Igazán jó hangulatú esténk volt!

Másnap ünnepi istentiszteleten vettünk részt a Gold Coast-on. Az istentisztelet után kulturális műsor következett. Szép összefoglalót hallhattunk arról, mit is ünneplünk augusztus 20-án, klarinét előadást élvezhettünk, itt is szavaltunk a gyerekekkel, és a Napsugár kórus is énekelt nekünk. A műsor után pedig a finom sütikkel megrakott asztal körül beszélgettünk egy rövid ideig.

Egy héttel később, augusztus 27-én került sor megemlékezésre a Gold Coast-on. Itt a program már délután elkezdődött, disznótorossal vártuk a vendégeket. A műsort a Gold Coast-i Magyar Egyesület elnöke, Kerekes Samu nyitotta meg beszédével. Kuchárné Balázs Évike a tőle megszokott csodás éneklésével lépett fel, külön erre az alkalomra összegyűjtött két népdalcsokrát hallgattuk. A gyerekekkel a Balassi füzetben található ismertető szöveget tanultuk meg. Miközben arról meséltek nekünk, mit ünneplünk, és milyen programok vannak hagyományosan Budapesten, a szöveghez az általuk rajzolt képeket vetítettük ki a háttérben. De ez még mind nem volt elég, verset is szavaltak az iskolások. Horváth Gyöngyi mentorom István király Intelmei közül olvasott fel párat. Az egyes műsorszámok között pedig az István, a király című rockoperából játszottunk be részleteket. Végezetül pedig elénekeltük a Himnuszt. Nagyon megható érzés volt: bár távol vagyok a hazámtól, akkor ott a csontomig éreztem, hogy magyar vagyok.