Márton napot ünnepeltünk

/ Kecskés Márta /
kecskes.marta képe
A newporti Nefelejcs Tanoda nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az itt élő gyermekekkel megismertesse hagyományainkat, megünnepeljék együt jeles napjainkat. Ebben a hónapban Márton napot is tartottak.
készülnek a lámpásokMárton legendájaénkelünkkészülnek a kislibák

A kiscsoportban libás énekeket énekeltek, táncoltak és kis libákat készítettek, amit később otthon bábnak is használhatnak. A kész kislibákat puha tollakkal díszítették. Nagyon ügyesek voltak. A nagycsoportban ellátogattak újra a papírszínházba és ott ismerkedtek meg Márton legendájával. Érdekes kis feladatokat kaptak és mindenki elmondhatta, ő hogyan szokott segíteni másoknak. Végül ők is énekeltek és természetesen elkészítették a kislibákat.

Az iskolások megtudhatták, miért is tartjuk számon a Márton napot, miért gyújtanak lámpást ilyenkor a családok, miért sétálnak vele a falvakban, városokban milyen hagyományt ápolnak ezen a napon. Márton legendáját is meghallgatták, majd elkészítették a lámpást. Feladatuk ezen a héten az volt, hogy felírják, hány jócselekedetet hajtottak végre. A lámpásokat pedig hazavihették és 11-én családjukkal együtt meggyújthatták.

Igazán kellemes délelőtt volt újra a Tanodában.