Május Dortmundban

Havi visszatekintő Pálffy Zsófia KCsP-ösztöndíjas tollából

/ Pálffy Zsófia /
palffy.zsofia képe
Talán egyik hónap sem volt olyan sűrű Dortmundban, mint a május. Természetesen a legfontosabbak, a Dortmundi Magyar Kulturális Közösséghez járó gyerekek kerültek most is reflektorfénybe, hisz az utolsó tavaszi hónapban három különböző rendezvényre zajlott a kicsik közreműködésével.
Anyák napi játékok TündévelSikeres fellépőink az Anyák Napi műsoronWorshop közben a dortmundi gyerekekkelDíjkiosztás a Gyereknapon

Anyák és nagymamák napja

A sorozatot a május 5-i anyák napi ünnepséggel kezdtük, amelynek a St. Meinolfus Közösségi Ház adott otthont. A Tavaszi szél vizet áraszt és Orgona ága anyák napi klasszikusaink mellett a készülő felcsíki koreográfiából is kaphatott egy kis ízelítőt az anyukákból, apukákból, nagymamákból és nagypapákból álló közönség. A gyerekszavalóinknál a favorit idén Donászy Magda volt, Bonnie a Nagyanyónak című versét, Emily pedig az Anyák napján-t választotta:

Tavaszodik, kis kertemben
kinyílik a tulipán.
Ragyognak a harmatcseppek
anyák napja hajnalán.

Kinyílott a bazsarózsa,
kék nefelejcs, tulipán,
neked adom anyák napján,
édes-kedves anyukám.

Az előadás spontán mosoly-fakasztója Béci, a legfiatalabb szavalónk (5 éves) volt, aki a versike utolsó sorát szavalva futott ki a közönségbe édesanyjához és nagymamájához, hogy a saját készítésű papír tulipánjával lepje meg őket.

Izgatott SakkTesi-bemutató

A szívmelengető dortmundi Anyák Napját május 15-én, egy szerdai napon a gyerekek Polgár Judit-féle SakkTesi bemutatója követte, amire szintén hónapok óta, együtt készülünk a táncórákkal egybefűzve. 

(Csak zárójelben jegyezném meg, hogy csodálatra méltó, hogy a Dortmundba járó gyerekek ebben a félévben milyen változatos feladatoknak tettek eleget, le a kalappal!)

A Dortmund városa által szervezett  "Bildung braucht Bewegung" ("Az oktatáshoz mozgás kell") ifjúsági sportnapon a Dortmundi Magyar Kulturális Közösség 21 helyi német sportegyesület mellett képviselte büszkén a környékbeli magyarokat. A Polgár Judit többszörös sakkvilágbajnok által fejlesztett SakkTesi program gyakorlatait mutatták be az 5 -10 éves gyerekeink. A sakkszőnyeg használattal facilitált mozgáskoordinációs és koncentrációfejlesztő gyakorlatokat Jancsó Ágota elnök vezetésével nyilvános workshop keretén belül ismertettük a német közönséggel, a rendezvénynek helyszínt adó Helmut-Körnig-Halle nevű sportstadion egyik termében.

A gyerekeken érezni lehetett a SakkTesi programmal való első, nyilvános fellépés okozta izgalmat, mégis nagyon fegyelmezetten sikerült abszolválniuk a feladatot, a végén szabad táncbemutatót is tartottunk a főleg sportpedógusokból álló kedves közönségnek.

Gyereknapi csoda-délután

A hónap fénypontja a tavaly is nagy érdeklődésnek örvendő dortmundi magyar gyermeknap volt, amelyre a magyar dátumhoz igazodva, május 26-án, vasárnap került sor a St. Meinolfusban.

A közösségi ház hamar megtelt gyerekzsivajjal és ínycsiklandó grill-füsttel, hisz az önkéntesen vállalkozó apukák németes stílusban bratwurstot és krakauert (megj. helyi grillkolbász-különlegességek) is sütöttek. 

Szokás szerint minden anyuka hozott valami finom süteményt, nassolnivalót - ezúttal is külön köszönet a mindig támogató szülőknek, a figyelmes és gondoskodó jelenlétüknek, amelyre minden eseménynél számíthatunk.

Az fiúk önfeledt focizásának és a lányok szakadatlan csillám-tetoválás készítésének a várva-várt szabadtéri ügyességi játéksorozat vetett véget.
A Jancsó Ágota és Péter Tünde vezette, pontozásra váró feladatok most sem maradtak el, volt akadálypálya, zsákban ugrálás, édesség-gyűjtés, tekézés és ping-pong labdás feladat is.  A gyerekek a teljesítmény-vetélkedőben két különböző kategóriában (5-10 évesek és 10-14 évesek) az első díjért, illetve az összes versenyzőre vonatkozó különdíjért versenyeztek.

Az eredményhirdetés volt a legnehezebb pontja a délutánnak, hisz a mezőny nagyon szoros volt, sokan nagyon hasonló pontszámmal végeztek. A gyerekek reakciói ilyenkor mindig vegyesek: volt, aki csalódottan a könnyeivvel küzdött, más örvendezve ugrott a nyertes öccse nyakába. A pontszámok alapján a nagyoknál Niki, a kicsiknél Mirkó győzött, különdíjban pedig a 4 éves Noémi részesült.

A kinti délutánba végül beleszólt a szokásos német időjárás, így a hirtelen érkező eső elől menekülve a közös éneklésre és spontán táncraperdülésre már a közösségi ház termében került sor.

Május, nekünk, itt Dortmundban, ilyen színes voltál, köszönjük a sok élményt, júniusig meg sem állunk!