Különös szilveszter Victoriában

Avagy Unicumot gyógyszertárból - így búcsúztattuk az óévet

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland képe
December végén kifejezetten szalad az idő, általában sűrű a program. Karácsony után máris nyakunkon a szilveszter. Egy pillanat és már új évtizedet írunk. A victoriai Magyar Házban közösen léptünk át az új évtizedbe.
A batyus buli fogásaiGyülekeznek a vendégekA vacsora tálalvaKísérő a vacsorához

A december szokás szerint az ünnepekre való hangolódással, felkészüléssel telik. Karácsonyra összegyűlnek a közeli családtagok és a rég nem látott távoli rokonok. A Victoriai Magyar Társaskör tagjainál sem volt ez másképp. Sok családhoz érkeztek haza a gyerekek és unokák az ország különböző vidékeiről, vagy akár a világ másik végéről. Karácsonykor igazán a család van első helyen.

Ám szilveszterre sok ház elcsendesül, az unokák hazautaznak, a fiatalok barátaikkal ünnepelve temetik az óévet. Így sok idős vagy magányos ember már egyedül töltené a szilveszter estét. Emiatt is tartom nagyon fontosnak, hogy kitüntetett figyelemmel szerveztük a társaskör szilveszteri batyus buliját. Ennek jegyében, a karácsonyi készülődés napjaiban telefonon felkerestem a közösség tagjait. Karácsony alkalmából, a társaskör vezetőségének nevében köszöntöttem a tagokat. Egyúttal volt alkalmam szóban is meghívni mindenkit a szilveszteri rendezvényünkre.

A gondos szervezésnek köszönhetően az év utolsó napján szép számmal gyűltünk össze a Magyar Házban. Batyus bulira készültünk, így sok-sok otthon készített finomság került a közös asztalra. A jó hangulatról zenei bejátszások, kabaréjelenetek és a társaskör előadó csapatának egy-egy meglepetésdala gondoskodott.

Szilveszterkor természetesen a pezsgőnek is fontos szerep jut. Ottawai idő szerint éjfélkor a magyar Himnusszal köszöntöttük az új évtizedet. Odahaza Magyarországon ekkora már hajnalodott.

Az est folyamán a pezsgő mellett a bár kínálatából mindenki tetszés szerint válogathatott a különféle frissítőkből. Többek kérését teljesítve Unicumot is sikerült beszereznünk. A Vancouver-szigeten ez azért nem annyira egyszerű feladat. Ugyanis nem lehet Unicumot találni sem az állami italboltok, sem a magánkereskedések polcain. Szerencsére van egy – elsősorban gyógyszeripari termékeket forgalmazó – lánc, mely árusítja. A magyar gyomorkeserű Kanadában „egy lapon említhető” a különféle gyógyhatású készítményekkel és gyógyszerekkel. Ez azért is külön érdekesség, mert alkoholt élelmiszer és egyéb boltokban nem lehet kapni. Többnyire csak kifejezetten alkoholos italokat forgalmazó boltokban vásárolhatunk ilyen termékeket. Így tehát: Kanadában Unicumot csak gyógyszertárból. Ha megkérjük a gyógyszerészt még tájékoztatást is kaphatunk a helyes használattal és adagolással kapcsolatban, amit ha gondosan betartunk, biztosan jól indul az újesztendő. Számomra ezzel a történettel tényleg különös lett a szilveszter Victoriában. Annyi biztos, mi vidáman köszöntöttük a 2020-as évet. Reméljük, idén is sok érdekes és szórakoztató programmal várhatjuk a helyi magyarokat a Magyar Házban.