Koncerttel is megemlékeztek Clevelandben október 1956 jelentőségéről

/ Pethő Krisztina /
petho.krisztina képe
„Legacy of Freedom” néven az Egyesült Magyar Egyletek szervezésében ünnepi megemlékező koncertre került sor Clevelandben, a Szent Imre templomban 2016. október 23-án az 1956-os események kerek, 60. évfordulója alkalmából.
Lyukas magyarzászló a clevelandi Szent Imre templom oromzatánAz Egyesült Magyar Egyletek ernyőszervezet alá tartozó szervezetek zászlajaival vonultak be a cserkészekA koncert...... s mind eközben lobog a magyar zászló a clevelandi városházán az amerikai alatt

A koncert kezdetén az egybegyűlteket Megyimóri Mária, az Egyesült Magyar Egyletek alelnöke és egyben a koncert és a megemlékezés ceremóniamestere köszöntötte. Elmondta: milyen nagy megtiszteltetés, hogy a több mint ötven főt számláló Cleveland Woman’s Orchestra jelenlétében emlékezhet meg a magyar közösség közel 400 fős képviselője erről a jelentőségteljes időszakról, melynek 60. évfordulója van az idén.

A köszöntő szavakat követően a cserkészek az Egyesült Magyar Egyletek tagszervezeteinek a zászlóit vonultatták be ünnepélyes keretek között. Majd ezt követően az amerikai, majd a magyar himnuszt énekelte együtt a közönség a zenészek csodás játékának kíséretében.

Majd Hargitai István - aki maga is ‘56-os magyar - pátosszal tolmácsolta Tamási Lajos “Piros a vér a pesti utcán” című versét.

Lauer K. Edit, aki ugyancsak ‘56-os magyar, a Hungarian American Coalition tiszteletbeli elnöke szólt pár szót az emlékező közönséghez. Beszédében ő is a szabadságharc hősei előtt tisztelgett. Utána Lázár Andrea bemutatta a Cleveland Woman’s Orchestra-t és Robert L. Cronquist-ot, a zenekar karnagyát. Ugyanakkor Alex Udvaryt is köszöntötték - aki cimbalomjátékával kísérte a zenekart és Kyle W. Kelvingtont is köszöntötték, aki tenor énekhangjával járult az est ékesebbé tételéhez. A koncert során pedig egy zeneművet közösen adott elő Peller Miklós orgonán közreműködve a Szent Imre templom kórusával és a Kis Magyar Kórussal Tamásy Zoltán vezetésében.

A koncert során a csodálatos ütemek és dallamok közt felcsendült több Liszt Ferenc mű, mint például a „Magyar fantázia”, vagy a Magyar rapszódiából egy részlet. De Kodály Zoltán Háry Jánosából is több elemet beépítettek, így a Tiszán innen, Dunán túlt” vagy épp a „Felszállott a pávát”. De felcsendült a „Hazám, hazám” is Erkel Ferenctől, illetve Brahms közkedvelt Magyar táncaiból is több részletet eljátszott a színvonalas előadása során a zenekar. A dallamok és a csodás hangok által képzeletben az ember pár perc erejéig otthon érezhette magát a szülőhazájában…

A koncert végén a Bocskai Rádió a saját, idei, az ‘56-os események tiszteletére szánt szlogenjével ellátott - „A Bocskai Rádió a szabadság hangja” - bevásárló táskát osztott szét a közönség közt.

A csodás koncertet egy állófogadás követte a Szent Imre templom alagsorában lévő díszteremben, ahol a fellépő művészekkel is szót válthatott az ember egy-egy finom magyaros falat elfogyasztása közepette.

Október 23-án a clevelandi városháza azzal tisztelgett a magyar nemzet előtt, hogy ezen a napon egy, korábban a Magyar Parlament tetején lobogó magyar zászlót is lengettek az amerikai alatt.

A fotókért köszönet Molnár Zsoltnak