Jótékonyság és divatbemutató

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
A diaszpórában élő magyarok összefogására számít a luisiana-i Árpádhon, amely 1896 óta fennálló magyar település. Augusztusban az emberek otthonait, közösségi tereit elöntötte az árvíz, és állami támogatás híján civil összefogásra van szükség, a károk enyhítésére. A washingtoni magyarok egy rendhagyó, adománygyűjtő divatbemutatót rendeztek.
hungarikummegbeszéléskészül a hímzésMatyó és modern

A Washingtoni Magyar Ház az árpádhoni árvízkárosult magyarok megsegítésére rendezte legutóbbi jótékonysági eseményét. Az esemény fővonala egy divatbemutató volt, amelyen Hrivnák Tünde divattervező munkáit csodálhatta meg a washingtoni közönség. A tervező munkái a divatos szabás mellett hagyományos matyó vagy kalocsai díszítőelemekkel válnak különlegessé. Az alkalmat magyar borok tették még hazaibbá. 

Az eseményt V. Németh Zsolt környezetvédelemért, agrárfejlesztésért és a hungarikumokért felelős államtitkár, Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Fedor István, a Washingtoni Magyar Ház elnöke nyitotta meg. Az est fő üzenete: a hagyományainkat nem ápolni és őrizni kell – hiszen nem beteg és nem rab – hanem megélni kell és használni, akár egy modern ruhán újragondolva, de megtartva a régit is, hiszen annak helye van a mai világban is. V. Németh Zsolt Morus Tamástól idézte: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.”

Ezzel a mottóval összhangban másnap a Marymount University lehetőséget biztosított egy hímzés workshopra, ahol a divattervező szakirány hallgatói, és a magyar kultúra iránt érdeklődők megtanulhatták a a kalocsai és matyó hímzés alapjait. Az egyetemről 20 hallgató vett részt a workshopon. Az egyetem professzorának annyira tetszett a kezdeményezés, hogy a tantervébe illesztette: minden hallgató tervezzen a szemeszter folyamán egy ruhát ezzel a különleges hímzéssel.