Házi Biliárd Bajnokság Nanaimóban

Szoros meccsek után dőlt el az idei bajnokság

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Második alkalommal szerveztünk biliárd bajnokságot a nanaimói Magyar Házban. Persze afféle házi bajnokság volt ez, házi szabályokkal, rutinos, de amatőr játékosoknak. A verseny izgalmakban gazdagra sikeredett. A program maga pedig jó alkalomnak bizonyult a korcsoportok keveredésére, ismerkedésre is. A játékon túl beszélgetéssel, evéssel-ivással és sok nevetéssel telt a délután.
Pillanatkép a versenyrőlKomoly koncentráció közbenHova lett a golyó?Versenyzők és szurkolók a bajnokság után

A közösségben már évtizedek óta működik Biliárd klub. Valójában ez a legrégebb óta működő közösségi aktivitás az itteni Magyar Házban, amely az azonos érdeklődés mentén igyekszik rendszeres programot biztosítani a tagok számára. Ebből kiindulva kezdtem el még 2022-ben különféle aktivitásokat szervezni. Ilyenek például a Filmklub, az Irodalmi kör és Játékkör.

A Biliárd klub aktív tagjai szinte minden pénteken összegyűlnek. Változó létszám és lelkesedés mellett akár 4-5 órát is szoktak játszani. A klub tagjai között akad olyan is, aki már betöltötte a 90. életévét és kora ellenére még mindig biztos kézzel játszik. Ami igaz, az igaz: a klub tagjainak többsége a nyugdíjas korosztályhoz tartozik. Így el lehet képzelni, hogy a hosszú évek alatt, mennyi tapasztalat került a kezükbe.

A péntek délelőtti időpont a dolgozó korú tagok számára nem ideális. Sajnos így a fiatalabb érdeklődők eddig kimaradtak a játékból. Emiatt vetettem fel még a tavalyi évben egy hétvégére időzített házi bajnokság szervezésének ötletét. 2023 májusában tartottuk az első versenyt. Az első bajnokság kicsit döcögősre sikeredett, de okoltunk a hibákból. Az idei évre sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak az egyedi szabályok és játékmenet tervezése terén.

Ezúttal is páros versenyt hirdettünk. A mostani versenyre tíz játékos nevezett. Ugyan amatőr versenyzők, de korántsem kezdők. A jelentkezők korosztály szerint is vegyes képet mutattak. A középkorúak mellett volt két játékos is, aki már elmúlt 90 éves. Sőt az egyikük a tavalyi címvédő volt. A párosokat véletlenszerűen sorsoltuk ki. Körmérkőzéseket játszottunk, így minden csapat próbára tehette tudását minden csapat ellen. Három órán át megállás nélkül ment a játék. A döntőt a körmérkőzések során két legerősebb csapatnak bizonyuló páros játszotta. A címvédés elmaradt, bár több alkalommal is csak egy hajszálon múlt a győzelem.

Összességében elmondható: a fiatalos lendület nem sokat ért a rutinos „vén rókák” ellen. Saját tapasztalatból beszélek. A párosunk az utolsó előtti helyen végzett. Bár szerintem ebben a mezőnyben, ez is szép eredmény. Nekünk, fiatalabbaknak, még van mit tanulnunk!