A három királyok Victoriában

Szeretlek Magyarország! – produkció határon túlról a tengerentúlra

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland képe
A három királyok produkció, vagyis Vadkerti Imre, Derzsi György és Kovács Koppány nem első alkalommal turnézik Észak-Amerikában. Kanada és az Amerikai Egyesült Államok több magyar közösségéhez is ellátogattak az elmúlt években. Azonban most először léptek fel a Vancouver-szigeten található victoriai Magyar Házban.
A műsor előttA színfalak mögöttAz előadás közbenA három királyok produkció művészei

Vadkerti Imre, Derzsi György és Kovács Koppány Szeretlek Magyarország! című műsorukkal örvendeztették meg február közepén a victoriai társaskör tagjait. A helyi magyarok örömmel fogadták az előadókat, hiszen a trió első alkalommal adott koncertet Victoriában. A három királyok produkció harmadik tengerentúli turnéja alkalmával járt Victoriában. Ezúttal ez volt az egyik első állomásuk. Egyébiránt 2017 óta, Kanada több városában (Calgary, Cambridge, Edmonton, Hamilton, Kelowna, Montreal, Ottawa, Toronto, Vancouver, Windsor) is felléptek már Tartsd magad, nemzetem! című és karácsonyi műsorukkal egyaránt.

Úgy gondolom mind a közönség, mind a művészek számára különleges élményt jelent egy ilyen koncertturné. Hiszen a felvidéki előadók határon túli magyarként látogatnak el a tengerentúli diaszpóra magyarjaihoz. Már csak ez a tény is plusz tartalommal tölti meg aktuális műsorukat, mely a Szeretlek Magyarország! címet viseli. Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy az előadás minden várakozást felülmúlt. Ez talán pont az említett plusz tartalomnak köszönhető vagy a kifejezetten családias légkörnek, melyet az előadók teremtettek. Közvetlenségükkel, kedves történeteikkel ezt igen hamar sikerült elérniük. Egy pillanat alatt a vendégek szívébe lopták magukat.

A műsor nagyon jól sikerült, gyönyörű szerzeményeket adtak elő és volt egy-két meglepő, de nagyon szórakoztató dalválasztás is. Több olyan kultikus dal is elhangzott, mely igazán megdobogtatja a magyar emberek szívét és erősíti az összetartozás érzését. Felcsendültek opera, rockopera és operett részletek, na és persze népdal is került a műsorba. Megszólalt szerzemény a Bánk Bánból, az István a királyból. Többnyire olyan dallamok és dalszövegek ezek, melyeket korosztálytól függetlenül, a világ bármely pontján élő magyarok, szinte kivétel nélkül ismernek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy mindenkit megérintett ez a műsor. Jól példázza a hangulatot az egyik, általam fél füllel elkapott mondat: „Ez nagyon hiányzik nekem Magyarországból.”

Természetesen a már jól megszokott magyaros vacsora sem maradt el. Egyszerű, de annál finomabb étellel vártuk a vendégeket. Hamisítatlan magyaros, tejfölös csirkepaprikás rotyogott a fazékban. Mellé nokedli és uborkasaláta készült. Desszertnek fánkkal kedveskedtünk a társaskörnek, ha már a farsangi időszak közepén járunk. De nem ám a klasszikusnak tartott „American donut”-tal kínáltuk a vendégeket! Helyette, családi recept alapján készítettünk házi fánkot, amit persze házi – nagymamák kamráiból előkerült – lekvárral szolgáltunk fel. Talán nem meglepő, minden fánk elfogyott.