Hagyományőrző jótékonysági disznóvágás Torontóban

/ Bödők Zsigmond /
bodok.zsigmond képe
Idén is megtartották a hagyományőrző disznótort a torontói magyar közösségben
02030406

Január utolsó hétvégéjén harmadik alkalommal volt a torontói magyar diaszpóra szervezeteinek közreműködésével hagyományos disznóvágás a Torontó közelében található Balla farmon. Az esemény a disznótor hagyományának megtartásán túl nagyszerű lehetőség a torontói magyar szervezeteknek arra, hogy az év elején megbeszéljék a következő időszak feladatait és egyeztessenek a magyar közösség jövőbeni programjairól.

A Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettesének jóvoltából és támogatásával megtartott disznótoron a résztvevők a székely, a mátrai, a szilágysági, a bácska-bánáti, felvidéki és kárpátaljai hagyományok szerint készült finomságokat kóstolhatták meg. A kiváló hangulatú eseményen minden torontói magyar szervezet kisebb-nagyobb létszámban képviseltette magát, ki-ki a saját hagyománya és szájíze szerint készíthette el a disznóból készült ételeket. 

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az elkészített ételekből ételcsomagokat készítenek, amit a Kanadai Magyar Kulturális Tanács és a Torontói Magyar Főkonzulátus képviselői közösen juttatnak el a rászorulók számára. Az idén sem történt ez másként, ahol a különböző tradíciók alapján készült gasztronómiai különlegességekből több mint 150 adag ételt osztottak ki a St. Francis Table rászorulói számára. A következő hét vasárnapján a Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánia miséjét követően lesz lehetőségük a magyar közösség tagjainak megkóstolni a finomságokat.