Farsang Nanaimóban

Elkergettük a kanadai telet

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Többnyire a kemény telek, és a nagy havazások elkerülik ezt a vidéket. Ez idén sem volt másképp, ugyanis január közepén csak pár napig tartó havazással találkozhattunk. Ennek ellenére már éppen ideje volt elűzni a hideget, és egyúttal köszönteni a tavaszt.
Gyereksereg a jelmezverseny utánNagyüzemben sült a csörögefánkFánkevő verseny gyerekeknekTélbúcsúztató kiszebáb égetés

A tavaszvárás jegyében február közepén ismét élettel telt meg a Magyar Ház. A tavaly indított hagyományt követve idén ismét délutáni családos farsangi mulatsággal, este pedig beöltözős bulival ünnepeltük a tél végét.

A délutáni programra elsősorban gyermekes családok érkeztek. Ezt nyílt napnak szántuk. A közösség gyermekei közül néhányan elhívták egy-egy iskolai barátjukat az eseményre, így kanadai gyermekek is megismerkedhettek ezen szokásunkkal. A legkisebb jövevény 2 éves volt, míg a legnagyobb 17 éves.

A programba ezúttal is igyekeztünk népszokásokat becsempészni. Ilyen volt a házi recept alapján sütött szalagos, és csörögefánk, a busó jelmez és a kiszebáb égetés. A program elején a gyerekeknek rövid videókat vetítettünk a busójárás hagyományáról. Utána mindenféle vásári játék várta őket. Volt fánkevő verseny, ügyességi játékok és úgynevezett „Busó-bújócska”. Ezekben mérhették össze ügyességüket a gyerekek. A játék nem babra ment. A győztesek kisebb-nagyobb díjakban részesültek, de végül senki sem távozott üres kézzel. A kézműves foglalkozás keretében színes farsangi álarcokat, és mini kiszebábot is készíthettek szalmából.

Ha már farsang, a beöltözés sem maradhatott el. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt hirdettünk jelmezversenyt. Délután egyéni, és családi kategória várta a résztvevőket. Este pedig külön kategóriában versenyeztek a felnőttek. A családok nagyon kreatív ötletekkel álltak elő. Rapperek, szuperhősök és a magyar kártya életre kelt lapjai lepték el a házat. A családi kategória győztese a magyar kártya négy ásza lett. Eredeti ötlet, mely mindent ütött! (A magyar kártya ászai már csak ilyenek.)

A délutáni programrész zárásaként egy igazi Busó vezetésével, nagy hangzavar, kiabálás, és kerepelés közepette kiszebábot is égettünk a Magyar Ház kertjében. Örömmel vettem, hogy ez a tavalyi kezdeményezésem kötelező eleme lett a nanaimói télbúcsúztatónak. Annál is inkább, mert nagyon szerették a gyerekek. Bízom benne, hogy ez a hagyomány is állandósul az itteni közösségben.