Érkezés Nürnbergbe

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
Nürnbergben idén 2 egyesület fogadhatott 1 fő ösztöndíjast: a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület és a Burg Kastl ALUMNI Egyesület
NürnbergElső nap a magyar ovibanLopom uram szőlőjétKóstoltatás a részletes tájékoztatás után

Szeptemberben elkezdtem ismerkedni Nürnbergi Magyar Kultúregyesület és a Burg Kastl ALUMNI Egyesület tevékenységével, csoportjaival, valamint céljaival, hogy világossá váljon számunkra, hogy hogyan tudok részese lenni mindezeknek. A két egyesület elnöke teljes összhangban vett részt a tervezésben, ennek következtében a feladataim hamar körvonalazódtak. Már az első három napban aktívan részt vettem a magyar óvoda foglalkozásain, segédkeztem a Magyar Borklub borkóstolóján, illetve mentorom segítségével megismerkedtem a várossal is.

A Nürnbergi Magyar Óvoda volt a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület első olyan csoportja, amelynek a munkájába jobban beleláthattam, illetve tevékenységébe is aktívan bekapcsolódhattam. A foglalkozások jól kidolgozott tematikára épülnek, amelyben van helye mesének, mondókáknak, éneknek, kézműves foglalkozásnak is, minden esetben aktualizálva az adott évszakra vagy kapcsolódva éppen valamely néphagyományhoz. Az óvodai tevékenységekből nem maradhat ki a népi játék, továbbá a későbbiekben több teret kap majd a néptánc is, amely az én feladatom lesz ebben a tanévben.

Mind a gyerekek, mind a szülők szívesen várják a magyar ovit, ahol a gyerekek érdeklődőek, mindig vidám a hangulat, hiszen jó érzés magyar nyelvű közegben játszani, beszélgetni vagy éppen uzsonnázni. Éppen ezért is annyira fontos alkalmak ezek minden résztvevő számára.