Áder János Sao Paulo-ba látogatott

/ Kun Ágnes /
kun.agnes képe
Még a szokásosnál is jobban felbolydult a város, mikor elérkezett a magyar köztársasági elnök, Áder János látogatásának hete.

Dél-Amerika méltán híres egyetemén, az Universidade de Sao Paulo-n (USP) megrendezésre került a II. Magyarok Brazíliában (Hungaros no Brasil) konferencia, melynek célja: népszerűsítse és összefogja a kontinensen élő magyar ajkú közösséget, illetve megfelelő oktatást nyújtson a magyar leszármazottaknak és érdeklődőknek. Latin-Amerikában köztudottan sok magyar kivándorló él, legnagyobb csoportja Sao Paulóban és környékén található. Ezért nem meglepő, hogy az alig másfél éve indult magyar kurzus egyre több hallgatót vonz az egyetemre, mely a Pécsi Tudományegyetem stratégiai programjaként, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásával valósul meg. 

"Az itt megszerzett tudás erősíti a tengerentúlon élők magyarságtudatát és a két ország közötti kapcsolatot is."- nyilatkozta a PADA.

A konferencia tovább segíti a magyar nyelv és kultúra támogatását Brazíliában, erősíti a kapcsolatot az USP és a magyar felsőoktatás között. A kurzus szeptemberben már a negyedik szemesztert kezdi, egészen 2020-ig érvényes a szerződése. Idén kiemelt fontossággal bír az esemény, mert megalakul az Universidade de Sao Paulo Magyar Professzorainak Köre, továbbá meghosszabbítják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Sao Paulo-i USP Egyetem műszaki kara közötti kooperációs megállapodást is. 

Áder János köztársasági elnök a Kőrösi Csoma Sándor Program dél-amerikai ösztöndíjasaival

Kétségkívül ez az év legjelentősebb, magyar-brazil felsőoktatási kapcsolatokról szóló eseménye, melyet a magyar köztársasági elnök, Áder János és az USP rektora, Marco Antonio Zago nyitott meg.

A konferencia után Áder János tiszteletét tette a Sao Pauló-i Magyar Házban (Casa Húngara) is.

Magyarország köztársasági elnökét ünnepélyes fogadás várta, ahol beszédet mondott és ajándékkal kedveskedett a magyar közösségnek, továbbá kitüntetéssel jutalmazta a közösség két kiemelkedő tagját.

Iróffy Zsolt, a Szent Imre Kollégium nyugalmazott igazgatója valamint Pedro Marques de Silva, a Magyar Ház elnöke elismerésben részesült, amiért hosszú évek óta dolgoznak a magyar hagyományok megőrzésén a kolóniában.

Áder János úr beszédét méltán emlegetjük azóta is egymás közt,  melyből egy részletet idézek:

"Gondoljunk illő tisztelettel mindenkire, aki a világnak ezen a táján valaha magyar imádságot tanított a gyerekének, aki Arany Jánost, József Attilát, Móriczot olvasott, aki az utcán magyarul köszönt, aki magyarul szeretett, magyarul dolgozott, magyarul álmodott. Isten éltesse őket! Isten éltessen mindannyiunkat!"

A fogadás jól sikerült, és büszkék vagyunk arra, köreinkben az elnök úrral ünnepelhettük a magyarságunk értékteremtő eredményeit. 

Áder János köztársasági elnök beszéde ide és ide kattintva alábbi linken olvasható.