Koppenhágai Magyar Iskola

/ Szilvási Tünde Judit /
szilvasi.tunde.judit képe

Egy külföldön élő magyar közösségben kiemelkedően fontos, hogy legyenek olyan különleges személyek, akik saját idejüket, energiájukat nem sajnálva tesznek azért, hogy valamit a nulláról elindítsanak, felépítsenek, életben tartsanak és fejlesszenek! 2013-ban ilyen különleges családanyák munkájának köszönhetően jött létre a Koppenhágai Magyar Iskola. Az iskola célja, hogy a Koppenhágában és vonzáskörzetében élő magyar és magyar származású gyermekeknek lehetőséget adjon a magyar nyelvi fejlesztésre. Az iskola többnyire dán anyanyelvű gyermekkel foglalkozik, akik magyar családi háttérrel rendelkeznek, két- vagy háromnyelvű környezetben nőnek fel. Az iskola a magyar nyelv fejlesztése mellett fontos feladatának tekinti a magyar kultúra és néphagyományok megismertetését a gyerekekkel. 

Az tantermi oktatás mellett fontos részei a koppenhágai közösségi életnek, hiszen számtalan kiemelkedő családi program főszervezői is. A koppenhágai családok közösen várhatják évről évre a Mikulást és ünnepelhetik meg a Gyereknapot, évről évre szerves részei a Március 15-ei ünnepségnek. Szervezésüknek köszönhetően az érdeklődő családok már megismerkedhettek a Dániában élő sikeres magyar edzők történeteivel és tapasztalataikkal (Tóth Ferenc vívó szövetségi kapitány, Bakó Zoltán kajak-kenu szövetségi kapitány személyében), kipróbálhatták milyen vívó válna belőlük, Telegdi Ágnes kalauzolta a kicsiket és nagyokat az állatok csodálatos világában, a FeR társulat interaktív előadásának keretében pedig egy bűnügy után nyomozhattak közösen a koppenhágai magyarok. 

Az iskola vezetői olyan fontos és aktuális kérdésekkel is igyekeznek foglalkozni, melyek napi szinten felmerülnek a külföldön élő, több nyelvű családok életében. Márciusban Dr. Csizsár Ritát látják vendégül, hogy hasznos ismeretekkel és tanácsokkal lássa el a két- és többnyelvű gyerekeket nevelő családokat és a mindennapi életben felmerülő kérdéseiket megválaszolja. 

Az iskola alapítói és vezetősége:

Elnök: Lackóné Jánosi Rita

Alelnök: Kopcsai-Káka Ágnes
Kincstárnok: Kopcsai Kolos

Elnökségi tag: Udvardy Sabroe Andrea
Elnökségi tag: Molnár Annamária

Tanár néni: Pulai Andrea
 
Az iskola elérhetőségei: http://koppenhagaimagyariskola.blogspot.dk