Tavaszi tánc Berlinben

/ Dúcz Erzsébet /
ducz.erzsebet képe

A tavasz közeledtével megéledt a berlini magyar közösség is. Végre a német fővárosban is süt a nap, virágoznak a fák, és érezhetően jobb a hangulata is a városlakóknak. Az itteni táncot szeretők meg is ünnepelték a melegebb időszak beköszöntét egy nagy táncházzal.

A táncházat hagyományteremtő szándékkal szerveztem. Szerettem volna egy olyan rendezvényt létrehozni, ahol a különböző hagyományos tánccal és zenével foglalkozó egyesületek találkozhatnak, de az újonnan érdeklődők is kipróbálhatják a néptáncot. Így született meg a Tavaszi Tánc gondolata, ahol találkozott a Balogh-Labischinski Violetta által vezetett Csingerálás program, a 86. Sz. Apáczai Csere János Cserkészcsapat, illetve a Berlini Magyar Tánccsoport. Mindhárom egyesület rövid műsort adott. A csingerálás során népi játékokat és énekeket próbálhattak ki a gyerekek, majd a cserkészek mutatták be szilágysági tánctudásukat, amelyet az egy héttel korábbi, 39. Tinódi Lantos Sebestyén Kerületi Regöstáborban tanultak Hortobágyi Ivett és Józsa Tamás néptáncpedagógusoktól. Végül a felnőtt néptánccsoport egy rövid bemutatót tartott az évadban tanult magyarszováti táncokból, amelyeket Váczi András vezetésével sajátítottak el. Az eseményen magyar borokat szolgált fel a Borstore, akiknek jóvoltából nem kellett nélkülöznünk a minőségi magyar italokat itt, Berlinben sem.

A tánc természetesen élő zenére zajlott, a Magyarországról érkező zenekar a „3D” becenéven szerepelt, hiszen tagjai Sztankovszky Domonkos (hegedű), Dövényi Gergely (brácsa), illetve Daniss András Kongó (nagybőgő). A zenekar nagy érzékenységgel figyelt a táncoló-mulató közönségre, nem hiába kaptak szűnni nem akaró tapsot a mulatság végén. A zenészek hamar beilleszkedtek a berlini társaságba, ezt bizonyítja az is, hogy a hivatalos záróra után a Chagall Caféban további mulatozásra adta a fejét velük együtt az a néhány ember, aki még bírta szusszal. Az este így volt kerek.

A Tavaszi Táncon tehát együtt mulatott kicsi és nagy, kezdő és haladó táncos, vagy éppen nem táncos. A hangulatról a képek önmagukért beszélnek. Reméljük, hogy az esemény nyomán egyre több embernek jön meg a kedve Berlinben táncolni!

A fotókat készítette: Tóth János 

Konthur Zita szilágysági dalokat énekelcserkész-szilágyságiszilágysági táncokMiki és Henimagyarszováti bemutatóa fiúk is megmutatták mit tudnakZita és Gyuszikicsik és nagyok együtt táncoltakVan olyan is, aki csak nemrég kezdett táncolni, de máris tud mulatni.Ide nézz, a figurára!mulatás