A szicíliai Olasz-Magyar Történelmi Múzeum

/ Dóra Fruzsina /
dora.fruzsina képe

2019. március 10-én ismét megnyitotta kapuit a Szicília dél-keleti részén fekvő Vittoria magyar vonatkozású múzeuma, a Museo Storico Italo-Ungherese, hogy a kelet szicíliai magyar közösség tagjai megtekinthessék az olasz magyar kapcsolatokat bemutató kiállítást. 

Az egykori első világháborús hadifogolytábor egyik magmaradt barakkjából kialakított történelmi múzeumot 1995-ben avatták fel, ám azóta sajnos kissé gazdátlanul maradt, és így nem látogatható, csak külön kérésre nyitják ki.

A kiállítás, amely az olasz-magyar történelmi kapcsolatokat mutatja be, különös tekintettel a Reformkor (és az olasz Risorgimento), valamint az első világháború időszakára koncentrálva, sok érdekes és értékes információt tartalmaz, de sajnos kivitelezésében kissé elmaradott és gazdátlanságában kissé elhanyagolt állapotban van. Ennek ellenére nagy öröm volt mindannyiunk számára felkeresni és megtekinteni ezt a magyar vonatkozású emlékhelyet.  

a múzeumot jelző táblakatonai egyenruhákGaribaldi mellszobra és katonai egyenruhakiállítási tablófényképek az '56-os forradalomrólmagyar nyelvű újságcikk zászlók Vittoriában raboskodó magyar hadifoglyok által készített tárgyakmagyar hadifoglyok tárgyaiaz egykori barakkban berendezett múzeumrészlet a kiállításbóléletképek a hadifoglyok mindennapjairólelső világháborús hadifogolytáborok Szicíliában