Összetartozunk - Terítéken a kultúra

/ Lehoczki Sára /
lehoczki.sara képe

Hogyan lehetséges, hogy Magyarországon még soha nem járt gyerekek tudják, hol van a Duna-Tisza köze, ismerik a János vitézt és kívülről fújják Micimackó dalát? Hogyan képes megőrizni nyelvét és kultúráját a diaszpóra magyarság? Programokkal, rendezvényekkel, barátokkal, magyar beszéddel és egyfajta mérhetetlen ragaszkodással a magyar identitáshoz. Összeülni a barátokkal és gulyást főzni kiváló lehetőség a nyelv megőrzésére, de ahhoz, hogy a diaszpóra magyarságban a kultúra is virágozzon, egy lépéssel még előrébb kell lépni. Erre adott lehetőséget november 6-án az Extra Hungariam Alapítvány rendezvénye a St. Michael’s College School Centre for the Arts dísztermében. 

Ez alkalommal, nem gulyás, vagy csirkepaprikás, de nem is palacsinta, hanem zene, tánc és ének volt a terítéken. Magyarul, külföldi és otthoni magyaroktól szeretettel. Kanadai-magyar és magyar művészek álltak színpadra, hogy hirdessék a határokon átívelő kultúrát, így a rendezvény az Összetartozunk nevet kapta. 

Az est két felvonásból állt, az elsőben kanadai-magyar művészeket hallhatunk és láthattunk, fellépett a Savnya házaspár, Vaski Gábor tárogatózott, zenélt a Kálmán Magyar Trió, a Kodály Táncegyüttes tagjai pedig mezőségi és kalotaszegi táncokat jártak.  A második felvonásban a Magyarországról érkezett Új Bojtorján együttes foglalta el a színpadot. 

A képeket Kralovanszky Balázs készítette. 

Berényi János, Magyarország torontói konzulja Vaski Gábor, az Extra Hungariam Alapítvány elnökeSavanya Eszter és István A Kálmán Magyar Trió és a Kodály Táncegyüttes tagjai, köztük a KCSP-s Bartha ZsófiaA Kálmán Magyar Trió Az Új Bojtorján együttes és Savanya EszterÖsszetartozunk_4FogadásFogadás