Megemlékezés a Gloria Victis szobornál

/ Hajdú Zsuzsanna /
hajdu.zsuzsanna képe

Vasárnap, október 23-án San Franciscoban a California State Building udvarán elhelyezett Gloria Victis emlékműnél folytatódott az 56-os megemlékezések sorozata. Az 1986-ban magyarok által felállított '56-os emlékműnél, annak egyik létrehozója, Könnyű Ernő tartott ünnepi beszédet. A volt kongresszusi képviselő hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy legyen egy hely, ahol emlékezhetünk, nemcsak a hősökre, hanem azokra is, akiknek el kellett hagyniuk hazájukat, akik a kommunista rendszer megtorlása elől menekültek idegen országokba.

A szobor harminc évvel ezelőtt a Jackovics valamint a Szabó család jóvoltából készülhetett el, akik szintén részt vettek az ünnepségen, hiszen idén nekik és a The Hungary Initiatives Foundationnek köszönhetően újraöntötték a Gloria Victis szobrot. Meghatódva emlékezett vissza 1956-ra a már az Egyesült Államokban született Magyary Ilona is, akinek nagyszülei a századfordulón emigráltak Amerikába. Arról beszélt, mennyire szomorú még most is visszaemlékeznie, hogy bár Magyarország akkor segítséget kért, az Amerikai Egyesült Államok mégsem tett semmit, és az itt élő magyarok is tehetetlenek voltak.

Az Öböl környéki Szabadságharcos Szövetség által szervezett ünnepségen részt vettek a San Francisco-i magyar cserkészek is, valamint Magyari Köpe Gábor református lelkész és Németh Maurus a Katolikus Misszió vezetője is, akik az Úr áldását kérték az 56-os áldozatokra.

 

 

 

Könnyű Ernő beszél a szobor történetérőlVoisin Éva tiszteletbeli konzul ünnepi beszédeMagyary Ilona könnyek között mesélt az akkor történtekrőlaz ünnepségsorozatra készitett vándorkiállitásmegemlékezők a Gloria Victis szobornála Gloria Victis szobor a Jackovics valamint a Szabó család jóvoltából készülhetett ela felújitott Gloria Victis szobor