„A magyar kultúra országos egynapos fesztiválja”

Ilyen volt a 2018-as Hongarije Plaza Hollandiában

/ Szvák Anna /
szvak.anna képe

2018. szeptember 28-án Barneveldben került megrendezésre az idei Hongarije Plaza, ahogy a szervezők hirdetik: „A magyar kultúra országos egynapos fesztiválja”.

Az esemény célja, hogy lehetőséget teremtsen a magyar kultúra, ezen belül gasztronómia, nyelv, tánc, zene, irodalom és a hollandiai magyar szervezetek népszerűsítésére, a holland és a magyar üzleti/magán kapcsolatok kiépítésére, ápolására.

A programok párhuzamosan több teremben is zajlottak. Az 50 standból álló ’Magyar termékek vására’ egy hatalmas csarnokban kapott helyet, ahol különféle kiállítók mutatkozhattak be, köztük például: magyar finomságokat és borokat kínáló boltok, újság és könyvbörze, nyelviskolák, munkaközvetítő cégek, számos hollandiai magyar szervezet, köztük a Hollandiai Magyar Szövetség, az Amszterdami Magyar Szalon, az Amszterdami Hungaria Club 1929. Többen is örömmel álltak meg az újdonságnak számító 'Hollandia Magyar Egyházak' standnál, ahol Némethné Scherman Piroska egyházi KCSP-s örömmel adott felvilágosítást a Hollandia-szerte megtalálható gyülekezetekről, azok munkájáról, az ott folyó életről.

A szervezők és önkéntesek a gyerekeknek ugrálóvárral, ügyességi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal készültek. Az emeleti termekben változatos tematikájú workshopok és előadások várták az érdeklődőket. Volt szó nyelvészetről, pszichológiáról, magyarországi programlehetőségekről, hétvégi magyar iskolákról.

A színházteremben koncertek követték egymást: Valentina Tóth zongoraművész, Kocsány Marianna (jazzy/impró-zene s magyar dalok), a Hágai Magyar Énekkar Kovács Kata vezetésével, Ralda hollandiai néptáncegyüttes, s végül az esemény zárásaként a Margaret Island koncertje.

Aki a nap folyamán megéhezett egy kis hazaira, az számos finomság közül választhatott. Egy kürtőskalács, lángos, kolbász, vagy egy igazi magyar gulyás elfogyasztása a külföldön élő magyar számára már nem csupán kulináris élvezet, hanem lelki feltöltődés is.

Ezzel és számos más élménnyel, hírrel, információval és remélhetőleg új kapcsolatokkal gazdagodtak a résztvevők az eseménynek köszönhetően.

Hágai Magyar ÉnekkarSzervezőkValentina TóthMagyar Termékek VásáraMagyar Termékek Vására - Smaak van HongarijeHollandia Magyar Egyházak- Némethné Scherman Piroska Horváth Márta, bábkészítő, bábszínész, illusztrátorNéptánc előadás és táncházMagyar Termékek VásáraKürtőskalácsFokhagymás sajtos tejfölös