Karácsonyi ökumenikus istentisztelet Cardiffban

/ Balog Katalin /
balog.katalin képe

Az adventi várakozás és készülődés végéhez közeledve egyre inkább karácsonyi díszbe öltöztek a walesi házak, utcák és az emberek. Itt sokkal hamarabb feldíszítik a fákat és elkezdik megvásárolni az ajándékokat, mint Magyarországon. De vajon miről is szól ez az ünnep igazán? Erre kerestük együtt a választ.

A walesi közösség december utolsó adventi hétvégéjén tartotta első, magyar nyelvű karácsonyi istentiszteletét. E szombat délutánon lassan gyülekeztünk az előkészületekre a cardiffi Heath Evangelical Church épülete előtt. A gyülekezet kölcsönadta nekünk a közösségi termét az alkalomra. Alig végeztünk a terem berendezésével, feldíszítésével a résztvevők érkezéséig, sőt, már munka közben is feltűnt egy-egy vendég az ajtóban. A terem lassan megtelt ünneplőbe öltözött vendégekkel és a bekészített székek egyszer csak kevésnek bizonyultak.

Az istentisztelet nyitásaként néhány, kevésbé ismert karácsonyi ének csendült fel gitár és fuvola kíséretében. Ezután Salánki István, londoni magyar református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket és kezdetét vette a bibliaolvasással, prédikációval, énekekkel, imádsággal teli alkalom a lelkész úr és felesége vezetésével. Jézus születésének történetét és az ahhoz kapcsolódó igehirdetést hallgathattak végig a közösség tagjai. A legutolsó énekünkhöz kabátunkba bújva, mécseseket és csillagszórókat ragadva, az épület előtti udvaron láttunk neki. A sötétben a csillagszórók fényében csendült fel a Csendes éj, mely után áldást vehettünk és a terembe visszatérve megkezdődött a szeretetvendégség és a kötetlen beszélgetés.

Közel nyolcvan ember hallgatta meg e délutánon a karácsony igazi üzenetét. Többen kérdezgetnek már azóta a folytatásról. Úgy tűnik, nem csupán egy karácsonyi ünnepséget tartottunk Cardiffban, és lélekben nem csak a jászol csodájának, hanem a közösség megalakulásának is tanúi lehettünk mindannyian.

Az istentisztelet előkészítésében segítségünkre voltak a Londonból érkezők: a lelkészcsalád tagjai, Baker Mónika, a MAOSZ, Horváth Milán a londoni Balassi Intézet és Kása Bíborka a Kőrösi Program részéről. A képgalériában a Kása Bíborka által készített képek tekinthetők meg.

adomány- és információs asztalkezdőénekgyermekekzenebibliai üzenetköszöntésprédikációzenei kíséretgyertya és csillagszóróCsendes éj a csillagszórók fényébenCsendes éj a csillagszórók fényébenCsendes éj a csillagszórók fényébenCsendes éj a csillagszórók fényébenCsendes éj a csillagszórók fényébentea és bejgliszeretetvendégség