Karácsony a berlini cserkészeknél

/ Dúcz Erzsébet /
ducz.erzsebet képe

Karácsony ünnepét a berlini 86. sz. Apáczai Csere János Cserkészcsapat minden évben nagy készülődéssel várja. Az idén sem volt másképpen. Az ünnepséget december 17-én rendezték meg a berlini Magyar Kolóniával közösen. A Kolónia nagy múltú magyar közösség Berlinben, fennállásuknak immár 160. évfordulóját ünneplik. A két szervezet közös karácsonya igazán örömteli, hiszen szép példája a különböző diaszpóra-szervezetek közötti együttműködésnek, az ünnepek közös megélésének.

A cserkészkarácsonyok jellemzője, hogy műsorral készül a csapat. Idén Móra  Ferenc: A Didergő király című verses meséjét adták elő a fiatalok, a Kolónia gyermekeinek énekes, illetve verses közreműködésével. Az előadáshoz a cserkészek maguk készítették a díszletet illetve a jelmezeket, énekeket is tanultak Dúcz Erzsébet, Kőrösi Csoma ösztöndíjas segítségével. Végül a cserkészfoglalkozások vezetője, Szántó-Konthur Kriszti sok éves tapasztalatával színpadra is állította a darabot.

A karácsonyi darab után különleges esemény következett, ugyanis ígéretet tett három újonc kiscserkész, akik ezen az alkalmon fejezték ki először ünnepélyes és hivatalos keretek között, hogy a cserkészcsapat tagjai szeretnének lenni. Hasonlóképpen a csapat kinyilvánította, hogy befogadja őket és ez alkalomból meg is kapták első cserkész nyakkendőjüket. Nagy megtiszteltetésben lehetett része az új kiscserkészeknek, hiszen Konthur Mária, cserkészcsapattiszt, hajdani európai kerületvezető, a berlini cserkészcsapat parancsnokának, Konthur Zoltánnak édesanyja adta át nekik új kendőiket

A fiatalok befogadása a közösségbe valóban ünnepélyes és meghitt pillanat volt, amelyben a jelenlévők megtapasztalhatták, milyen ereje lehet a cserkészközösségnek.

 

A didergő királyegyütta lelkes közönségelső osztályú büféZoli, a csapatparancsnokA kiscserkészek ígéretet tesznekközös éneklés