Flag Raising Ceremony San Joseban 1956 emlékére

/ Hajdú Zsuzsanna /
hajdu.zsuzsanna képe

Három napos ünnepségsorozattal tisztelegtek a hősök előtt és emlékeztek az 1956-os október 23-ai forradalom 60. jubileumára a Bay Areaban San Franciscoban. Zászlófelvonás, forradalmi ünnepi műsor, kiállítás, díszvacsora és egy újraöntött 56-os szobor felavatása – így ünnepeltek az Egyesült Államokban élő magyarok.

Pénteken a San Jose-i Városházán zászlófelvonással vette kezdetét az ünnepségsorozat. A magyar és amerikai lobogókkal az első Kaliforniai Huszár Regiment valamint a San Franciscoi cserkészek vonultak a térre. Majd ünnepi beszédekben méltatták 1956 hőseit. „Büszke vagyok arra, hogy mi adhatunk helyet az első ilyen ceremóniának.”- mondta Johnny Khamis, San Jose város tizedik körzetének vezetője azon a rendezvényen, ahol egyszerre emelkedhetett a magasba a magyar valamint az amerikai zászló. A Libanonból emigrált politikus hangsúlyozta: „Tudom milyen beilleszkedni egy új kultúrába, egy új közösségbe és megtanulni egy új nyelvet.” Hozzátette, örül, hogy térségük egy ilyen értékes kultúrával és nemzettel lehet gazdagabb, mint a magyar, akik 1956-ban bátran kiálltak szabadságukért és önállóságukért.

A Magyar Örökség Alapítvány által szervezett rendezvényen, Kiss Rékának, a program főszervezőjének San Jose vezetősége oklevéllel köszönte meg, hogy az itt élők is lehetőséget kaptak, hogy jobban megismerjék a magyar kultúrát, nyelvet és művészetet, hiszen a rendezvényen például az Eszterlánc Magyar Népi Együttes is a színpadra lépett. 

az Első Kaliforniai Huszár Regiment valamint a San Franciscoi cserkészek vonultak be a zászlókkalKiss Réka a Magyar Örökség Alapitvány nevében köszöntötte a jelenlévőketJohnny Khamis San Jose vezetőségi tagja mondott ünnepi beszédetVoisin Éva tiszteletbeli konzul ajándékként hozta el a forradalom szimbólumátMagasba emelkednek a zászlóka szinpadon az Eszterlánc Magyar Népi Együttesa program fogadással zárult, zenélt Sapszon Bálintaz ünnepségre egy a forradalom történéseit bemutató kiállitás is készülta szervezők, köztük jómagam és Voisin Éva tiszteletbeli konzulasszony