Csingerálás Berlinben

Hagyományőrző foglalkozás gyerekeknek

/ Szalay Zsófia /
szalay.zsofia képe

A Csingerálás foglalkozás egy teljes óvodai és kisikolás korosztályt felölelő két órás hagyományőrző program. 

Szeptemberben igen mély vízbe dobtak, hiszen az eddig mentorom által vezetett foglalkozás teljes egészében rám hárult.
A csingerálás foglalkozás első felében énekesjátékokat tanulunk, fejlesztjük a gyerekek ritmusérzékét, éneklési készségét, de ami a legfontosabb, hogy mindezt magyarul, a népi hagyományokat tiszteletben tartva tesszük.

A foglalkozás második felében jön a nagybetűs néptánctanulás, ebben a félévben a gyerekek a Dél-alföldi táncokkal ismerkedhetnek meg. 
A tanítást és az énekesjátékokat élő zene kíséri. Az énekesjátékok alatt citeraszó egészíti ki a játékokat, remek hangulatot adva és még érdekesebbé téve a foglalkozást.
A Dél-alföldi táncok alatt is jelen van a citera, hiszen a tájegység zenéjének fontos része. Októbertől már három citerásunk is jelen van a foglalkozásokon, hiszen a tavalyi moldvai zenekar zenészei is szerettek volna részt venni a muzsikálásban.
Öröm látni, hogy a kobozon és furulyán játszó zenészeink veszik a fáradtságot, hogy új hangszeren játsszanak, Dél-alföldi muzsikát szolgáltathassanak a gyerekeknek.

A foglalkozást már hagyományszerűen moldvai körtáncokkal zárjuk, átismételve a tavaly tanult táncokat, immár koboz és furulya kíséretében.

A zenekar megszervezése, a játékok, a táncok és a hagyományok átadása nehéz, de nagyon hálás feladat. 
Minden alkalommal több és izgalmasabb a foglalkozás, nagyon örülök, hogy teljes egészében rám bízták a vezetését.
Nekem is hatalmas lehetőség, hogy kipróbálhatom mindazt, amit eddig tanultam. 

A következő alkalom éppen Márton napra esik (november 11), a hagyományokhoz illően fogunk ünnepelni és megismertetni a gyerekekkel a népszokásokat.

CsingeráláskörjátékkörjátékkörjátéknéptánctanításÉnekes játékÉnekes játékbüfémoldvai táncoktánctanításTekeredik a kígyóÉnekesjátékokCsön csön gyűrűÉnekesjátékokÉnekesjátékokÉnekesjátékokÉnekesjátékok