Arany János Berlinben

/ Dúcz Erzsébet /
ducz.erzsebet képe

Március 24-én egy este erejéig beköltözött Arany János szelleme a berlini Magyar Nagykövetségre. A Kőrösi Csoma Sándor Program keretében az Arany 200 emlékév alkalmából balladaestet tartottunk, amelyen megjelent Berlin magyar vers- és színházkedvelő közönsége. Az est különlegessége volt, hogy rendhagyó interaktív stílusban zajlott. A szövegeket maguk a megjelent résztvevők jelenítették meg kisebb csoportokban. Az est elején Izsák András követ mondott köszöntőt, majd Dúcz Erzsébet Kőrősi Csoma Sándor ösztöndíjas tartott bevezetőt és ismertette az est koncepcióját. Ez azonban csak kezdő ráhangolódásként szolgált, mivel a cél az volt, hogy az alkalom folyamán a szövegek élvezzék az elsőbbséget oly módon, hogy minden résztvevő a maga vérmérsékletének megfelelően veszi ki részét az előadásból.

A közönséget véletlenszerűen három csoportra osztották, melyek színházi tapasztalattal rendelkező segítők irányításával dolgozták fel Arany A Walesi bárdok, Vörös Rébék, illetve a Fülemile című szövegeit. A segítők jó érzékkel vezették a csoportokat, hiszen közülük ketten, Krausz Nagy Ágnes Heves és László Attila az Okuláré Felolvasószínház tapasztalt tagjai, míg Fonyódi Zita óvodapedagógus, így mindannyian jártasak a drámapedagógia világában.

Öröm volt látni, ahogy az est előrehaladtával egyre jobban elengedték magukat a résztvevők, és mindenki aktívan és önfeledten vett részt a szövegek értelmezésében.

Végül a három csapat „színpadra is állította” a műveket, rengeteg eredeti és humoros ötlet segítségével egymás után megjelenítették Arany műveit. Ezzel sikerült az estét olyan mederbe terelni, hogy a közönség ne passzív résztvevője, hanem aktív alakítója legyen az eseményeknek. Reményeink szerint így talán könnyebb volt Arany János régies, de örök érvényű szövegeiből útravalót venni.

Az est rendhagyó jellege és kötetlen hangulata sok pozitív visszajelzést kapott, hiszen a különböző korosztályok egyaránt szerepet tudtak vállalni. Az alkalom fényét emelte egy moldvai népballada is Konthur Zita énekes előadásában, valamint Váczi András furulyamuzsikája. A balladák után jó hangulatú sörözéssel, beszélgetéssel és nótázással zárult az est.

Ezúton is köszönjük a helyszínt és az italokat a nagykövetségnek, a közreműködők segítségét és a közönség lelkes részvételét!

Reméljük, hogy hamarosan ismét találkozhatunk egy hasonló est kereteiben!

(A fényképeket Gargya Sándor készítette.)

Konthur Zita énekelIzsák András köszöntőjeHeves és a Fülemile csoportZita és Vörös RébékAttila és a bárdok"Vörös Rébék általment a keskeny pallón s elrepült"Rebi néniből több is akadtA "Fülemile per"a csapata kitartó maradék megérdemelt jutalma