40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában

"Egy cserkészcsaláddá lettünk!"

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség európai kerületének regöscserkészei idén Észak-Nyugat Türingiában, Lützensömmernben 40. alkalommal szervezték meg a Tinódi Lantos Sebestyén regös cserkésztábort. Az egykori felsőőri regöstábor hazánk népi hagyományaival, szokásaival, néprajzával foglalkozik, illetve jubiláris táborunk központi témája a népzene és néptánc volt. A népzene, a néphagyományok ismerete nagyon fontos az anyaországi magyaroknak, de talán még fontosabb a diaszpórában élőknek. Főleg a már idegenben született fiatalok identitásának kialakításában, megőrzésében játszhat nagy szerepet. Ezért is szervezi már 40 éve a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség a nagyhéten regöstáborát. A tartalmas program mellett a húsvéti ünnepnapokat is együtt ünnepelve igazi cserkészcsaláddá lettünk! A hosszú út ellenére Ausztriából a bécsi és innsbrucki cserkészcsapatokból 18-an vettünk részt a táborban. Innsbruckból a regöstáborban részt vett: Gombai Vivien, Pesti Nikolett, Schenk Angyalka, Schenk Éva, Schenk István, Schenk Júlia, és Tánczos Noémi. Bécsből a részvevők Dobos Alpár, Dobos Zsolt, Mailath Márió, Makra Árpád, Szabó Anita, Szabó Bernadett, Tánczos Etelka-Kinga, Tánczos Lénárd, Tánczos Zoltán, és Wack Krisztina voltak. Alig jöttünk haza, de már várjuk a következő regöstábort! Szerencsére kerületi nyári táborunkat idén Erdélyben tartjuk, ahol Csíkmadarason és környékén ismét találkozhatunk gazdag néprajzvilágunk kincses tárházával.

Az ilyen táborok megerősítik bennünk az értékek, hagyományok mentén megélt cserkész életünket, hovatartozásunkat és közösségi életünket. Az a hangulat, amelyet a tábor során mindannyian megéltünk kifejezhetetlen érzésekkel gazdagított minket. A jókedv és vidám együttlét közepette alkalmunk adódott arra, hogy népviseleti ruhákba öltözve népdalainkra táncra perdüljünk. Hálásak vagyunk a szervezőknek a jó hangulatért és a tábor résztvevőinek az odaadó részvételért. Kívánom, hogy sok ilyen táborban vegyünk részt a jövőben is!

Videó összeállítást itt láthatnak a regöstáborról. 

Fotó: Tánczos Zoltán és Schenk Angyalka    

40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában  Tánczos Noémi, Wack Krisztina Mária, Schenk JúliaSchenk Angyalka, Tánczos Noémi40. Cserkész regöstábor Türingiában  Tánczos Zoltán és neje Tánczos Etelka-Kinga40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában  40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában  40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában  Tánczos Noémi cserkészvezető40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában  40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában  40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában  40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában  Schenk Éva Schenk Éva, Schenk Júlia40. Jubileumi cserkész regöstábor Türingiában40. Jubileumi cserkész regöstábor TüringiábanTánczos Etelka-Kinga, Schenk AngyalkaTáncmulatság :) Táncmulatság :) Táncmulatság :) Táncmulatság :) Táncmulatság :)Táncmulatság :)Táncmulatság :)Népdal éneklésHúsvéti tojás írásMulatság Húsvéti írott tojásokHúsvéti írott tojásokHúsvéti tojások írása Perdül a szoknya Egyéni produkció Az osztrák zenész csapat Az osztrák zenész csapat Az osztrák zenész csapat Az osztrák zenész csapat CsoportképMagyar motívum hímzése Kézműves foglalkozás eredményeKézműves foglalkozás eredményeJáték