Kőrösi Csoma Sándor irodalmi est Clevelandben

Esemény dátuma: 
2018-12-16 12:30 - 13:30
Esemény helyszíne: 
Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Templom, Cleveland
Esemény leírása: 

December 16-án, vasárnap 12.30-kor folytatódik a Nyugat-oldali Evangélikus Egyház irodalmi programsorozata, az istentisztelet után. Ezúttal a nagy magyar világutazó, nyelvtudós, könyvtáros, a tibeti-angol szótár megalkotója, Kőrösi Csoma Sándor (1784. március 27. - 1842. április 11.) élete és munkássága áll majd az előadás középpontjában. Az előadást Leitgeb Edina tartja. Utána könnyű ebéddel látják vendégül a résztvevőket. Minden érdeklődőt várnak a Hilliard Boulevard-on található evangélikus templomban.

Részlet Nt. Tamásy Éva lelkész meghívójából:

“Mivel a 2018-as évben sok kiválóságot ünnepeltünk, most Kőrösi Csoma Sándorról emlékezünk meg. Ismerjük meg általa is magyarságunkat. Ő az életét adta érte, rójuk le tiszteletünket előtte.

Idézzük fel Kőrösi Csoma érdemeit Széchenyi István szavaival: »Egy szegény, árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt kitartó hazafiságtul lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak, és végre összeroskadt fáradalmai alatt. Távol a hazátul alussza örök álmát, de él minden jobb magyarnak lelkében. Nem maga helyzet, nem kincs a nemzetek védőre, hanem törhetetlen honszeretet, zarándoki önmegtagadás és vas akarat. Vegyetek példát hazánk nagyjai és gazdagai, egy árva fiún, és legyetek hű magyarok tettel és nem puszta szóval, áldozati készséggel és nem olcsó fitogtatással!«"