Az emlékezés októberi virágai Torontóban

/ Bánfalvi Laura /
banfalvi.laura képe
’56-os gálavacsora Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a Magyar Házban, a Rákóczi Alapítvány mozgó kiállítása, zászlófelvonás a Városháza előtt és koszorúzás a Budapest Parkban. Színes programmal emlékeztek meg a torontói magyarok a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról.
A Csillagszeműek Táncegyüttes fellépéseKoszorúzás a Budapest ParkbanKoszorúzás a Budapest ParkbanGálavacsora a Magyar Házban

Rengeteg ünnepségen voltam már Magyarországon és külföldön is, de meg kell, hogy mondjam, a torontói magyarok ’56-os megemlékezései kiemelkedően színvonalasnak bizonyultak. A Rákóczi Alapítvány Magyar Exodus nevű mozgó kiállításával jelentkezett a programsorozat alatt több helyszínen is, ami bemutatja a Kanadába érkezett 37565 magyar emigráns sorsát. Érdekes, és tanulságos volt, hiszen mi, otthoniak nem sokat tudtunk erről. A kiállítást Ayklerné Pap Zsuzsa állította össze tíz évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára, és a mozgó történelmi anyag azóta rengeteg helyen megfordult már. A Kanadai Magyar Kulturális Tanács, a Magyar Ház, és a Torontói ’56-os Szabadságharcosok Szövetsége az ünnepi hétvégén egy felejthetetlen gálavacsorát rendezett, melyen két, Magyarországon méltán népszerű vendégcsapat is fellépett. A Fejér Megyei Szent György Kórház kórusa csodálatos koncertet adott, majd a Csillagszeműek Táncegyüttes kápráztatta el kiváló koreográfiáival a gálavacsora vendégeit. A díszvendég Magyarország nemzetgazdasági minisztere, Varga Mihály volt, aki rendkívül elégedett volt az október 23-i megemlékezésekkel, és méltán dicsérte a torontói szervezést és a műsort. A gálavacsora részeként Magyarország nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr, és a Főkonzulátus nevében dr. Szabó Stefánia Főkonzul Asszony a megjelent ’56-osoknak (legalább negyvenen-ötvenen voltak jelen az eseményen) emléklapokat osztott ki. Megható pillanatokat élhettünk át, hiszen javarészt ők, az ’56-sok alapítottáka torontói magyar közösséget, és ők azok, akik elsőként tették le névjegyüket Kanadában, akik tiszteletet és megbecsülést vívtak ki a jövő generációinak itt, a tengerentúlon. Ezúton is köszönjük nekik! A torokszorító, megható pillanatokkal tűzdelt gálavacsora után másnap, október 23-án délben a torontói Városháza előtt húztuk fel közösen a magyar zászlót, és a himnusszal, majd a szózattal tisztelegtünk az ’56-os forradalom és szabadságharc előtt. Az eseményen idősek és fiatalok, magyar és külföldi diplomaták is részt vettek. Varga Mihály miniszter úr ünnepi beszéddel készült erre az alkalomra is. Délután a Budapest Parkban rakhatták le az emlékezés virágait, koszorúit a különböző szervezetek az ’56-os emlékmű előtt, majd a Magyar Házban állampolgársági eskütétel, és ünnepi megemlékezés zárta le az 1956-os programsorozatot a torontói magyar közösségben.