Magyarok installációja Niagara Falls városában

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára készítette a Hello Wood kortárs építészeti és designer csapat a fából készült alagutat Torontóban. Az alkotás egyedi vizuális megoldásával az 1956-os magyarok útját ismerhetjük meg a forradalmi zászlótól a kanadai juharlevél jelképéig.
A Hello Wood installációja a niagara falls-i Árpád Hall udvarán

Évente millióan keresik fel a Niagara vízesést, hogy gyönyörködjenek a páratlan látványban. A vízesést Niagara Falls városa öleli körül, amelyet a Niagara folyó választ el egymástól. Nemcsak a várost szeli ketté a folyó, de országhatárt is jelöl Kanada és az Amerikai Egyesült Államok között. A juharszirup országában, a Niagara vidékén számos magyar közösség él. Nagy kulturális élet van a wellandi Magyar házban, de a vízeséstől pár kilométerre a Niagara Falls-i Árpád Hallban is számos program őrzi és erősíti a helyiek magyar identitását. Utóbbi intézmény udvarán kapott helyet a Hello Wood fainstallációja. A műalkotás időutazásra hívja az érdeklődőt: a bejárata a forradalmi zászlótól indul és a kanadai juharlevél szimbólumával végződik.

Az alkotást 2016-ban, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján avatták fel az Ontario-tó partján lévő Budapest parkban. Számos elismert designer és építész szaklap méltatta az alkotást világszerte, a közösségi oldalakon is népszerű témája volt a tóparton készült képeknek. Idén az időalagút útra kelt: a festői szépségű tópartról a hasonlóan impozáns Niagara Falls-béli Árpád Hall parkjában talált új otthont. Ha a vízeséshez tervezünk túrát, érdemes beiktatni egy látogatást az installációhoz is. 

A Hello Wood egy budapesti székhelyű alkotócsoport: lenyűgöző famunkáik mellett alkotótábort is tartanak minden nyáron. 

Az installáció építéséről ide kattintva tekinthetnek meg további képeket.