Alma koncert Nürnbergben

/ Juhász Gergely /
juhasz.gergely képe
Hónapokon át tartó készülődés után végre megérkezett a várva várt Alma Együttes Nürnbergbe, a Quibble kultúrházba. A műsort, amely nemcsak kicsiknek és nagyoknak, hanem a felnőtteknek is hatalmas élményt nyújtott, a Müncheni Magyar Intézet Bajorországi Magyar Iskolája, azon belül pedig a Nürnbergi Magyar Iskola szervezte. Wenczel Flóra és Juhász Gergely beszámolója.
Színpadon az Alma EgyüttesA szülők sem maradhattak ki a koreográfiábólAlma akusztikA kilátás a színpadról

A barátságos épületben a vendégeket sütemény és üdítőpult várta. A sok finomságáért a lelkes szülőket illeti köszönet. A családias környezetben a Nürnbergi Magyar Iskola munkatársai és a vállalkozó szellemű anyukák és apukák készítették elő a terepet. A színpad felépült, a székeket elhelyezték, végül a színes Így tedd rá! - játéksarok is megnyílt – a gyerekek nagy örömére. Természetesen az arcfestés sem maradhatott el, így idővel egyre több gyerek szaladgált pillangóként, tigrisként, pókemberként...  

München után a Nürnbergi Magyar Iskola rendelkezik a legtöbb diákkal Bajorországban: ide mintegy nyolcvan gyermek jár, hogy az anyanyelvét és kultúráját ápolja. És miként lehetne jobban ápolni mindezeket az iskolai foglalkozásokon túl, mint a zenével, ami a nyelv és a tánc mellett az egyik legfontosabb kifejezési forma? Almáék tisztában voltak ennek jelentőségével, és saját slágereik mellett olyan népdalokat is becsempésztek esti repertoárjukba, mint a Nád a házam teteje. A siker nem is maradt el, hiszen a gyerekek mellett a szülőket is teljesen bevonta az együttes a mókába.

A régebben kitelepültek közül jópáran emlegették a tíz évvel ezelőtti időszakot, amikor még a Kaláka Együttes és Halász Judit szórakoztatta a kint élő magyar családokat. Akkor ők teremtettek hazai hangulatot, és bár a stafétát azóta átadták a fiatalabbaknak, és a diaszpóra is frissült, az igény még mindig ugyanaz maradt.

A Bajorországi Magyar Iskola célja a szervezéssel a magyar közösség és hagyományainak ápolása. A kint élő családok tudják, hogy van, aki segít nekik megőrizni és erősíteni magyar identitásukat. Ehhez minden támogatást meg is kapnak az anyaországból, hiszen a BMI és a Nürnbergi Magyar Iskola egy otthoni pályázatot, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatát nyerte meg, ennek köszönhető, hogy az Alma Együttes gazdag műsorral kedveskedhetett a bajorországi magyar diaszpóra 380 fős vendégseregének.