A floridai gyülekezeti közösség missziója

A Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül szerepe az értékőrzésben

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe
A Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül közösségének küldetése, hogy felekezeti hovatartozás nélkül minden magyart befogadjon, biztosítsa a helyet a közös imádkozáshoz és Isten dicséretéhez, őrizze a magyar örökséget, ápolja és éltesse a magyar értékeket a generációik számára.
Vasárnapi istentisztelet a Reformáció 500. alkalmából A First Presbyterian Church templom Udvara_ A First Presbyterian Church templom UdvaraPutnam Memorial Presbyterian Church/ A Magyar Gyülekezet Határok Nélkül _Asztal TársaságKarácsonyi előadás - Magyar Közösség
A Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül fal nélküli temploma az a hely, ahol közel 15 éves múltra visszatekintve is minden alkalommal összegyűlik a magyar közösség, az idősebb korosztály csakúgy, mint a fiatalok. A gyülekezet több mint 50 fős állandó csoportja a First Presbyterian Church templomában minden hónapban több eseménnyel is erősíti a helyi közösség összetartozását. 
Kezdetben a helyi idősebb korosztály gyűlt össze, akik szívesen találkoztak minden hónapban a közös vacsorák alkalmával. Az egyre növekvő számú társasági események igényeihez szükség volt egy helyre, ahol nyugodtan összegyűlhettek, egy év elteltével a hívők már rendszeres istentiszteleteken is részt vehettek a templomban.
 
A gyülekezeti 1956-os megemlékezést követően A helyi misszió idestova 10 éve ad otthont a közép-floridai Magyar Közösség számára, lehetőséget és alkalmat teremtve, hogy egyéb szertartásokat is szervezzenek, mint a keresztelők, házasságkötések és temetések. A gyülekezet számára lehetőség nyílt arra, hogy bármely korosztály állandó eseményét is megtarthassa ezen a helyszínen. Létrejöttek a kézműves és a magyar népi táncos ifjúsági programok (Gyermek Klub), a fiataloknak is szóló kulturális estek és nyelvi órák, hogy ezzel is segítsék a fejlődésüket. A gyülekezet jeles eseményein rendszeresen összegyűlnek a környező városok magyarjai, hogy a nemzeti napokat (október 23., március 15., augusztus 20.), egyházi eseményeket közösen ünnepelhessék meg, megemlékezzenek a piros betűs neves magyar napokról.
Az elmúlt néhány évben a Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül szervezetnek nagy szerepe volt abban, hogy hagyományőrző, sportos és kulturális fesztiválok szerveződjenek és gyermektáborok jöjjenek létre a helybéli gyermekek számára. A Gyülekezet képviseli a helyi magyar közösséget minden magyar és multikulturális eseményen, aminek missziója szellemi és spirituális, a magyar összetartozást erősítő vagy a gyermekek fizikai vagy szellemi fejlődésében valamint,nemzettudatának erősítésében játszik szerepet, bemutathatja a magyar kulturális és hagyományos értékeket más nemzetek számára.
 

2017. Karácsonyi előadás a Magyar Közösségben

A Magyar Gyülekezet Támogatja azokat a szerveződéseket, amelyik a magyar közösségért és annak összetartozásában segít, további esélyegyenlőségi és adománygyűjtési akcióban is részt vesz pl.: a helyi térségben kialakult természeti csapások és annak következményeinek elhárítására is csapatot szervez és adománygyűjtéssel segíti a rászorulókat.
A közösség népviseleti és könyv gyűjteménye mindenki számára hozzáférhető, ezek egyben előadások, táncházak és színdarabok kellékeinek forrásai. A templomban magyar rész is üzemel, ami a gyermekek számára nyitott különböző szakkörök megtartására, mint a hitoktatás, a bibliaoktatás és nyelvtanulás, de előadásokra is gyakorolnak.
 
"A gyülekezet vallási csoport, így az evangélium igéjét hirdeti nemcsak szóban, hanem tettben is. A gyülekezeten belül támogatást nyújtunk egymásnak, és együtt tanulunk és gyarapodunk Isten igéjének hallgatása közben."  – hangsúlyozta Asztalos Emese, a gyülekezet lelkésze és a közösségépítője.