New Yorkban tartották a Semmelweis-film világpremierjét

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz2023 képe
2023. október 23-án az egyik leghíresebb magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült film világpremierjét tartották a New York-i Museum of the Moving Image filmszínházban.
A Semmelweis című film díszbemutatójaA Semmelweis című film díszbemutatójaA Semmelweis című film díszbemutatójaA rendezővel és főszereplővel

A rendezvényen részt vett Csák János kulturális és innovációs miniszter, Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke, Koltai Lajos, a film rendezője, Lajos Tamás producer és a főszerepet, Semmelweis Ignácot alakító Vecsei H. Miklós is.

A rendezvényt a New York-i Liszt Intézet szervezte. Káel Csaba a vetítés előtti beszédében elmondta, hogy a Semmelweis-film kiváló lehetőség arra, hogy világszerte bemutassunk egy magyar tehetséget, elmeséljük a történetét. Hozzátette: nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés a film iránt, amit még inkább fokoz, hogy az elmúlt időszakban két magyar Nobel-díjnak örülhettünk Magyarországon. Megemlítette a világhírű magyar producert, Adolf Zukort is, aki szerinte nagyon büszke lenne, ha látná, hogy New Yorkban magyar filmbemutató van. Csák János kulturális és innovációs miniszter hangsúlyozta: a történelmi dráma tipikus magyar történet, amely kitartásra tanít. A filmbemutatón egyébiránt nemcsak magyar vendégek, de számos amerikai, illetve több mint húsz ország nagykövete is részt vett.