Tavaszi Szél Kulturális Egyesület – változatos programok Göteborgban

/ Szőnyi Dorottya /
szonyi.dorottya képe
A Tavaszi Szél Kulturális Egyesület munkájának köszönhetően színes, változatos családi programokban is gazdag a göteborgi magyar közösség élete, amelynek ösztöndíjasként öt hónapja én is részese vagyok.

 

Novemberben a Tavaszi Szél megrendezte hagyományos Márton-napi lakomáját. A néphagyomány úgy tartja, aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik. Mi el akartuk kerülni ezt a lehetőséget, így hát az egyesület készült libasülttel, a tagok pedig mindenféle egyéb földi jóval. A nap során a gyerekek megismerkedhettek a Márton-nap eredetével, és kipróbálhatták a kézügyességüket is a liba alakú mécsesgyártás során, és Dobos Tamásnak köszönhetően a honfoglalással kapcsolatos játékban is részt vehettek.

Minden kicsi és nagy testileg-lelkileg feltöltődve térhetett haza. Régen a magyarok körében fontos szerepe volt ennek a napnak, hiszen ezután a csendes, békés elmélkedésről szóló adventi időszak következett, így a Márton-nap volt sok ideig az utolsó lehetőség, melyen mindenki kedvére mulathatott. A Tavaszi Szél programjának köszönhetően mi pontosan ezt tettük, így már készen állva az adventi időszakra.

Ezután a karácsonyi ünnepkör került a középpontba: a Tavaszi Szél több programot is szervezett, ahol a magyar családok együtt hangolódhattak és tanulhattak az ünnepről, és az azt övező szokásokról. December 2-án – szintén az egyesület hagyományaihoz hűen – a Finnsjön tó partján található házba invitáltuk az érdeklődőket. A családok elkészíthették saját, egyedi adventi koszorújukat, mindenféle színű és formájú díszből és szalagból válogatva.

Aki megunta a koszorúkészítést, annak sem kellett aggódnia: mézeskalács-szaggatásra is lehetőséget biztosítottunk. Az eseményre meghívtam a Stockholmban aktív ösztöndíjastársamat, a zenész Éles Gergő Pétert is, akivel együtt biztosítottuk a zenei aláfestést: hagyományos magyar karácsonyi dalokat játszottunk.

Miután az adventi koszorú már elkészült, pár nap múlva a magyar télapó is megérkezett Göteborgba. A Batyu Színház tehetséges előadópárosa, Kortha Nelli és Boronyák Gergely örvendeztették meg a gyereksereget egy fergeteges Mikulás-napi bábelőadással, melynek végén mindenki csokival és gyümölccsel megtömött csomagot kapott a télapótól.

Nem maradtak el a klasszikus gyerekfoglalkozások sem, mindenféle kézműves programmal, játékos tanulással, néptánccal, és baba-mama-papa-klubbal.

Csányi Saci óvodapedagógus több baba-mama-papa klubot is tartott, melyre szeretettel vártuk a legkisebbeket, a karon ülő korosztályt, és szüleiket. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő foglalkozást legutóbb, a rekordszámú érdeklődő  miatt eggyel nagyobb terembe kellett költöztetni

A gyerekfoglalkozásainkon mindig helyet kapnak a kézműves programok is, ahol a kicsikből előbújhat a kreativitás, és átadhatják magukat az alkotás felhőtlen és felszabadító örömének. Az utóbbi hónapokban sor került madárodú-készítésre, dekupázsolásra, zoknibáb-alkotásra, és farsangi jelmezkészítésre is. A gyerekek mindig lelkesen vágnak bele a munkába, és a szüleik segítségével egyedi remekműveket alkotnak.

Néptáncos múltamnak köszönhetően nekem is volt lehetőségem néptáncos foglalkozást tartani a göteborgi magyar gyerekeknek, akik a legnagyobb örömömre igazán táncos lábú társaságnak bizonyultak, és együtt, igazi vidám magyar táncházi hangulatot varázsoltunk itt Svédországban.

A téli hónapok hidege és sötétsége ellenére a Tavaszi Szél fáradhatatlanul dolgozó vezetőségének és lelkes tagjainak köszönhetően minden alkalommal jó hangulatban teltek a programok-és ahogy egyre hosszabbodnak a nappalok további izgalmas foglalkozásokra számíthat az, aki ellátogat hozzánk. Farsangi bállal, húsvétváró tojásfestéssel, versmondó versennyel, néptánccal, kézműveskedéssel, túrákkal és egyéb színes eseményekkel várjuk az érdeklődő magyar családokat idén is!