Nagy sikert aratott az első Szüreti Mulatság Orlandóban

/ Papp Gábor /
papp.gabor képe
Nagy sikerrel rendezték meg az első Szüreti Mulatságot Orlandóban. Az eseményre több száz magyar és helyben elő más nemzetiségű érdeklődő is kilátogatott egy szép őszi vasárnap délutánon.

A hivatalos megnyitón beszédet mondott Schmitt Petra, a miami konzulátus vezetője, illetve Gyomolai Péter tanácsos és közösségi diplomata Washingtonból, valamint Kubatov Anikó kereskedelemért felelős konzul Miamiból. A beszédek után Butala Viktória, a Mákvirágok Magyar Óvoda és Kisiskola alapítója és vezetője jelképesen egy magyar szalaggal ellátott szőlőfürtöt dobott egy dézsába a rendezvény megkezdése alkalmából, amellyel elkezdődhetett az igazi magyar hangulatú szüretelés Floridában is.

A ceremónia után következett az ovisok és kisiskolások produkciója, amely sok ezer kilométerre az anyaországtól igazán meghitté tette az egész rendezvényt. A gyerekek hagyományos magyar népviseletben táncoltak, illetve különböző népi játékokat mutattak be a helyszínre kilátogatóknak.

A remek produkciók mellett természetesen a magyar gasztronómia aratta a legnagyobb sikert. A rendezvényen kóstolhattunk lángost, hurkát, magyar paprikával készült kolbászt, gulyáslevest, valamint palacsintát és nem mehetünk el szó nélkül a kürtöskalács mellett sem. Az előkészületekben, illetve a szervírozásban elengedhetetlen támogatást nyújtottak a Mákvirágok Óvoda és Kisiskola tanulóinak szülei, illetve azok az önkéntesek, akik segítettek, hogy a rendezvény minél színvonalasabb legyen. Nehéz kiemelni néhányat a különböző tevékenységekből, de a jelenlévők versenyezhettek például szőlőtaposásban és préselésben, és a legkisebbek különböző motívumokat is készíthettek a szürettel kapcsolatban. A több száz magyar és amerikai hangulatáról az Életfa együttes gondoskodott.

Nagyszerű érzés volt megtapasztalni a remek hangulatot, látni a sok gyermek mosolyát, valamint az idősebbek meghatottságát. A sok befektetett munkának köszönhetően méltó módon ápolták a szülőföldről ismerős hagyományokat.