Mátyás király Edmontonban

/ Kollár Máté /
kollar.mate képe
A kanadai diaszpórában, a Mátyás király emlékév első állomásaként Edmontonban mutatták be a rendezvénysorozat kiállítását és tematikus műsorát.
Gadium zenekarMegavers a Diaszpórában díjátadásA királyi pár és lantosa"Mátyás király" és boldog népe

Az edmontoni Magyar Házba látogatott Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatója, hogy a Mátyás király életterei című kiállítást megnyitssa.  Megjelent maga „Mátyás király” is, aki ajándékkal, azaz „arannyal” és műsorral lepte meg népét. A rendezvényen Varga Gabriella és Fekete Bálint a Magyarság Háza munkatársai, valamint a Gaudium együttes és Csadi Zoltán színművész lépett fel.

A színes, kulturális előadás után Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Diaszpóra Tanács elnöke adta át a Megavers a Diaszpórában szavalóverseny résztvevőinek és díjazottainak az érmeket és ajándékokat. Csibi Krisztina igazgató pedig „Mátyás király” ajándékaival köszönte meg a versmondásban nyújtott teljesítményeket.

Mi magyarok mindannyian tiszteljük Mátyás király szellemi örökségét, nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a világ minden táján. Az emlékezés a nemzeti identitás megerősítését is szolgálja, amelynek alapja az anyanyelv és a közös történelem. Mátyás király erős magyarságot teremtett, és még ma is a népek és a magyarság összefogásának szimbóluma, éljenek bárhol a világban.