Magyar Népmese rajzpályázat

/ Pásztor Mária /
pasztor.maria képe
Március 29-én hirdettük meg a São Pauló-i Magyar Ház rajzpályázatát, amelynek témája a magyar népmese volt.
Magyar népmese 2Magyar népmese 1Magyar népmese 4Magyar népmese 3

A rajzpályázattal szerettük volna a diaszpórában élő gyermekekhez és fiatalokhoz, és a közösség minden tagjához egy kicsit közelebb hozni a magyar kultúra egy szeletkéjét, és megmutatni nekik a magyar népmese világát, ami sokunk gyermekkorának meghatározó része volt. A pályázatot nagy érdeklődés övezte és nagyon sikeres volt, gyönyörű munkák érkeztek.

Azt kértük a résztvevőktől, hogy válasszanak egy magyar népmesét, amelyet elolvasnak vagy megnéznek és abból ihletet merítve készítsenek rajzot, festményt vagy valamilyen képzőművészeti alkotást. Nagy örömünkre, a pályázat nem csak a legkisebbek körében volt közkedvelt, hanem fiataloktól és felnőttektől is érkeztek munkák. A választott népmesék között voltak például A szállást kérő róka, A macskacicó, Zöld Péter, Kacor király, Angyalbárányok, A szegény ember meg a lova, A kőleves. Több mint húsz rajz és képzőművészeti alkotás érkezett. A legfiatalabb résztvevő mindössze 4 éves, a legidősebb pedig 40.

Az elkészült rajzokat egyelőre csak lefényképezve tudták elküldeni a pályázók, de a tervek szerint a karantén feloldása után a felújított Magyar Házat fogják majd dísziteni.

Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan részt vettek a pályázaton, és reméljük, hogy mindenki örömmel nézte a népmeséket és készítette a rajzokat, és hogy megismert egy új népmesét is.