Könyvbemutató a Pázmáneumban

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
Október 3-án két, Magyarországon ritkaságként megjelent könyvet ismerhetett meg a Pázmáneum közössége. A könyvek szorosan kapcsolódnak az ars sacra témaköréhez, az előző heti Ars Sacra rendezvénysorozat lezárásaként került sor a kettős könyvbemutatóra.
könyvbemutatókönyvbemutatókönyvbemutatókönyvbemutató

 Az egyik könyvújdonság, melynek címe Isten anyai és atyai arca, teremtettségünket járja körül, és az abból fakadó Isten-képünket. A másik könyv, a kis példányszámban de nagy igényességgel kiadott Evangeliárium.

Dr. Németh Norbert a Szombathelyi Egyházmegye pasztorális helynöke a II. János Pál Katolikus Szakkollégium spirituálisa, egyetemi lelkész, valamint P. Gáspár Adalbert OSB felsőőri magyar lelkész voltak a meghívott vendégek. Velük Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora beszélgetett.

Bevezetésként elhangzott Giovanni Corigliano (1938-) A világ teremtése című meditatív műve.

P. Gáspár Adalbert OSB az általa megálmodott és összeállított evangéliumos könyv alapján a liturgiáról is beszélt. Egy ilyen kötet, amely alapvetően istentiszteleti célokra készült az imádkozó közösség középpontját jelenti. A kötet címlapja is ezt fejezi ki, amelyen a négy evangelista monogramja mellett a „Krisztus győz” felirat olvasható. A kopt keresztény közösséggel is jó viszonyt ápoló felsőőri plébános, művészi kopt kereszt illusztrációkkal tagolta a négy nagy evangéliumi fejezetet.

Aki fontos az életünkben azt szépséggel szeretnénk körülvenni. Ezért a Jóisten iránti szeretetünket is kifejezi a felé fordított igyekezet, fontos hogy Isten házában a szertartás kellékei szépek legyenek és igényességet sugározzanak.

Az Evangeliárium a szintén bencés szerzetes, biblikus Simon Tamás László 2013-ban elkészült Újszövetség-fordítását használja, amelynek nyelvezete különösen közel áll a mai emberhez.

Dr. Németh Norbert atya többekkel közösen alkotta meg a ma emberének szóló teológiai könyvét. Mivel Isten atyai és anyai arcát kívánja bemutatni a könyv, ezért a társalkotók mind nők és teológiai szakemberek.

Tornay Krisztina M. Petra PhD SSND szerzetesnő, Deák Viktória Hedvig PhD OP szerzetesnő, Kalmár Petra doktorandusz és dr. habil. Varga Gyöngyi PhD evangélikus lelkésznő dolgozott a könyv első nagy egységén.

Míg egy protestáns ember számára a nő jelenléte természetes a szószéken, katedrán, vagy egy pár esketésekor, a katolikus egyházban a szerepük nincs így előtérbe helyezve. De nagy szükség van a nők látásmódjára. Ferenc pápa jelentette ki ezt, mikor a női szerzetesrendek legfőbb elöljáróival találkozott 2016-ban, Rómában.

A kötet születésének alapja egy előadássorozat volt az ELTE szombathelyi kampuszán Isten és a teológia női arca címmel, melyet egy szemeszterrel később az Isten atyai arca előadás követett.

A szombathelyi egyetemi lelkész szerkesztésében megjelent mű saját megfogalmazása szerint ismeretterjesztő teológia, amely azoknak is szól, akik laikusok a teológia terén, de vannak kérdéseik, vagy éppen nem hívő barátaiknak, ismerőseiknek szeretnének a hitükről teológiailag is megalapozott válaszokat adni. A könyv közérthetően és olvasmányos stílusban, ugyanakkor tartalmasan a lelki elmélyülést segítő módon fejti ki ezt a nem könnyű témát. Érdemes tehát kézbe venni és elolvasni!