Jeles nap Edmontonban 2023. március 19.

/ Polgár Angéla /
polgar.angela képe
Számos szempontból meghatározó nap volt az Edmontoni Magyar Kultúrkör életében 2023. március 19.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire teltházzal emlékeztek meg a kanadai diaszpórában élő magyarok.

  

Különleges vendégeket köszönthettek köreikben Magyarországról:

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár urat, aki beszédében elmondta, hogy “a magyarság 1848. március 15-ét egy szívvel, egy lélekkel ünnepli, éljen bárhol a világban. Ez az összhang maga a nemzeti összetartozás, amely Háromszéktől Albertán át egészen Új-Zélandig meghatározza nemzetünket.”

 

Államtitkár urat Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatónője kísérte kanadai útjára, aki a 2022 évi Tamási Áron emlékévről, az intézmény munkájáról és céljairól beszélt az edmontoni magyaroknak.

A helyi szervezeti vezetők és a Calgary Magyar Ház elnöke, Szabó László mellett vendégük volt még a Kanadai Magyar Kulturális Tanács kelet kanadai regionális elnöke Varga István is.

Az 1848. március 15-i eseményekre emlékezve ünnepi műsorral készült a 26. sz. Prohászka Ottokár cserkész csapat és a Szent Imre Magyar Iskola tanulói, valamint egy calgary-i cserkész vendég előadását is élvezhették a nézők.

A Tamási Áron emlékév kapcsán a magyar ház bejáratánál emlékplakettet helyeztek ki, mely a tengeren túli diaszpórában csupán két helyszínen található meg: Edmontonban és Clevelandben!

 

A Petőfi emlékév keretében Petőfi kiállítást láthatott a közönség a nagyteremben, melyet az ottawai Nagykövetség jóvoltából nyomtathattak ki Kanada szerte a magyar szervezetek. A nyomtatott anyagot a Calgaryban tartott kiállítás után Edmontonban Szabó László, a Calgary Magyar Kulturális Egyesület elnöke jóvoltából láthatta a magyarság.

 

Szenthe Sándor az Edmontoni Magyar Kultúrkör 30 éves vezetése után úgy döntött, hogy átadja elnöki helyét, így Vörös Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör új elnöke minden edmontoni magyar szervezet nevében köszönte meg az elnök úr évtizedes áldozatos, kitartó munkáját.

  

Vörös Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör új elnöke Potápi Árpád államtitkár úrtól vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a nemzeti értékeink és hagyományaink ápolása, valamint a magyar néptánckultúra kanadai népszerűsítése érdekében végzett példamutató tevékenységéért!

c

Végül, de nem utolsó sorban a megemlékezés mellett átadták, majd felszentelésre került a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megújult edmontoni magyar ház. A létesítmény több magyar szervezetnek ad otthont és számos rendezvény helyszínéül szolgál.

  

A piros-fehér-zöld szalagot Potápi Árpád államtitkár úr, Szenthe Sándor tiszteletbeli konzul, az Edmontoni Magyar Kultúrkör volt elnöke, és Vörös Sándor, az Edmontoni Magyar Kultúrkör új elnöke vágta el.