Friss kiállítással indítják a nyarat a kanadai-magyar művészek

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
Aktívan telik az év a HuVAC csoport (Hungarian Visual Artists of Canada) művészeinek, a Szent Erzsébet Galériában hónapról hónapra mutatkoznak be az alkotók, június elején pedig új helyszínen 10 alkotó közreműködésével nyílt kiállításuk. A tárlatot Palkovits Valér, Magyarország torontói főkonzulja nyitotta meg az érdeklődők előtt.
Makai Rita festőnőHorthy Nándor, a HuVAC csoport egyik alapítójaRomi Samuels festményeA kiállítótér

A kifejezőeszközök sokszínűsége, a színek és formák összhatása adta a témáját a június hatodikán nyílt Our world with colours and forms című kiállításnak. A Twist Gallery tágas és minimalista enteriőrje tökéletes teret biztosított a magyar művészek alkotásainak. Megnyitóbeszédében Palkovits Valér főkonzul kiemelte, a Kanadai Magyar Művészek csoportja alkotómunkája kulturális híd Magyarország és Kanada között.

Expresszív színek és formák uralják az egyik kiállító, Makai Rita Négy évszak című képét is. A festőnő elárulta: “a képet egy muskokai nyaralás ihlette, mikor a tavirózsák leveleiben gyönyörködtem. A változatos színek és formák különböző lelki állapotokat reprezentálnak a képen. Egy nagyon intenzív színvilágú kép, amelyben van nyugodtság, feszültség, várakozás, boldogság és nyugalom is.”

Romi Samuels életképeket hozott a kiállításra, johannesburgi mindennapokat álmodott vászonra, melyek igazán idilli hangulatot árasztanak. Az Our world with colours and forms című kiállítás művészei: Bell Éva, Horthy Nándor, Keszei Attila, Lowy Katalina, Makai Rita, Rostas Ildikó, Samuels Romi, Siklós Kati, Szabó Loránt, Turkewitsch Éva és Vindedzis Rita. A kiállítás június 28-ig tekinthető meg a Twist Galleryben (1100 Queen Street West, Toronto).

A HuVAC emellett várja új tagok jelentkezését is, a magyar háttérrel rendelkező művészek, művészetkedvelők a szervezet honlapján tájékozódhatnak a részletekről. A jelenlegi tagok között van festő, szobrász, keramikus, fotóművész és digitális művész is.