Egmont-nyitány Montreálban

/ Takácsy Dorka Kornélia /
takacsy.dorka.kornelia képe
Nagy izgalommal és várakozással gyűltünk egybe március 7-én a montreáli Első Magyar Református Egyház közösségi termében, hogy meghallgassuk a forradalommal elválaszthatatlanul összeforrt mű nevével fémjelzett előadást.
Egmont-nyitányEgmont-nyitányEgmont-nyitány

A sárospataki 8kor Színház társulatot fogadhattuk köreinkben, akik az 1956-os Emlékbizottság támogatásával érkeztek Kanadába, hogy műsorukkal közösen emlékezhessünk meg a szabadságharc hőseiről.

A programot Nagy Enikő,  a Csillagösvény Egyesület elnöke vezette fel, majd Erdő Zoltán tárogatóművész lépett színpadra, hogy két saját maga szerezte, a megfelelő hangulatot megidéző művet játsszon el. Hangszerének érdekessége,hogy egy 150 éves rózsafából készült családi örökség. A két mű a Remembering címet kapta, és szokatlan, modern hangzásba ágyazta a tárogató múltidéző hangját.

Ezután a színészek következtek, versekkel és Kormorán dalokkal ( Ruszki Iván, Himnusztöredék, Budapest,…).  Lenyűgöző énekhangjukkal, professzionális előadásmódjukkal egy szempillantás alatt magukkal ragadták a közönséget. Archív felvételről elhangzott a címadó Egmont-nyitány, és Nagy Imre híres felhívása is. 

Az előadás mindenkit megindított,  a közönség fennállva, percekig tapsolt, így a művészek kétszer is visszatértek egy-egy ráadás dallal. A montreáli magyar közösség tagjainak rendkívül sokat jelentett a megemlékezés, hiszen az egybegyűltek nagy részének személyes kötődése is van az ’56-os eseményekhez, sőt éppen emiatt kellett elhagyniuk a hazájukat, így többen megkönnyezték a színvonalas megemlékezést és a hősök emléke előtti tisztelgést, melyet a Miatyánk eléneklésével zártunk.

A produkció előtti-utáni büfét és ebédet a Csillagösvény Egyesület önkénteseinek köszönhettük.